Svijet

Angela Merkel ne želi manjinsku vladu

Hrišćansko-demokratska unija njemačke kancelarke Angele Merkel odlučila je da želi u koaliciju samo sa Socijaldemokratama, odbacivši mogućnost manjinske vlade.
Angela Merkel ne želi manjinsku vladu
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
N1Izvor

Kako prenosi Dojče vele, kasno sinoć, poslije četvoročasovnog sastanka rukovodstva CDU, premijer Šlezvig-Holštajna Danijel Ginter rekao je da se predsjedništvo stranke jednoglasno založilo za razgovore sa Socijaldemokratama.

Cilj je održiva vlada sa parlamentarnom većinom.

"To je velika koalicija", rekao je Ginter.

Poslije neuspješnih razgovora o takozvanoj “Jamajka koaliciji” sa FDP i Zelenima, CDU se oslanja na savez sa socijaldemokratama.

Međutim, navodi DW, političari CDU su upozorili SPD na prekomerne zahtjeve u predstojećim pregovorima, koji bi mogli početi nakon sastanka koji je predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer u četvrtak zakazao sa liderima CDU Angelom Merkel, CSU Horstom Zehoferom i SPD Martinom Šulcom.

Ove sedmice predsjednik Frank Valter Štajnmajer planira da razgovora i sa liderima svih poslaničkih klubova u Bundestagu. 

Zamjenik poslaničkog kluba SPD Karl Lauterbah procijenio je da su šanse za novo izdanje velike koalicije "50:50, nikako više".

SPD će sjesti za pregovarački sto sa Unijom rekao je on.

"Ali to ne znači automatski da će SPD učestvovati u vladi. Ako CDU i CSU ne udovolje zahtjevima SPD, biće novih izbora", rekao je Lauterbah za "Pasauer noje prese", prenosi DW.

Foto: Reuters

Portal Analitika