Abiznis

Kina daje još tri milijarde za region

Kina će obezbediti još tri milijarde dolara za razvoj zemalja Centralne i Istočne Evrope, najavio je premijer Kine Li Kećijang na samitu 16 plus 1 u Budimpešti. I predsjednik Vlade Duško Marković učestvuje na samitu u Budimpešti.
Kina daje još tri milijarde za region
Izvor

Premijer Kine je rekao da će Kineska banka za razvoj obezbijediti dvije milijarde dolara i da će u okviru Fonda za finasiranje u okviru mehnizma 16 plus jedan biti obezbijeđena još jedna milijarda dolara.

"Želim da najavim dvije nove stvari, u okviru bankarske asocijacije Kine i 16 zemalja CEE, Kineska banka za razvoj obezbijediće dvije milijarde dolara za finansiranje razvoja. Drugo, počinje druga faza realizacije Fonda za investicije u okviru mehanizma 16 plus jedan, sa dodatnih milijardu dolara koji će biti proslijeđen ispostavama u CEE", rekao je kineski premijer.

Li je naglasio da će tako biti dodatno podstaknut razvoj saradnje Kine i 16 evropskih zemalja, kao i omogućiti dodatni razvoj zemaljama CEE.

Marković će se, tokom Samita Inicijative 16+1, sastati sa predsjednikom Državnog savjeta Kine Li Kećijangom i sa domaćinom Samita, predsjednikom Vlade Mađarske, Viktorom Orbanom.

"Samit će biti prilika i za bilateralne sastanke predsjednika Vlade Crne Gore sa ostalim liderima država učesnica", saopšteno je iz Vlade.

Tokom Samita biće, u okviru Inicijative, potpisani i sporazumi o saradnji u pojedinim oblastima. Saopšteno je da će sa Markovićem u Budimpešti biti ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Portal Analitika