Politika

DPS četiri od četiri

- Demokratska partija socijalista nesumnjivi je pobjednik lokalnih izbora održanih juče u Mojkovcu, na Cetinju, Petnjici i u Tuzima - pokazaju rezultati iz partijskih štabova. 
DPS četiri od četiri
PobjedaIzvor

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je osvojila apsolutnu vlast u Mojkovcu i Petnjici, dok je na Cetinju i u Tuzima, kao ubjedljivo najjački politički subjekat, u lagodnoj poziciji da formira vlast sa tradicionalnim političkim saveznicima.

,,Čišćenje“ u Mojkovcu

U rodnom gradu premijera Markovića DPS je ostvarila najbolji rezultat u svojoj istoriji. Od upisanih 7.104 birača glasalo je 83%, od čega je broj jedan, listu DPS-a na glasačkom listiću zaokružilo njih 3.200, što je dovoljno za 20 mandata. To su članovi i glasači te partije sinoć proslavili na mojkovačkim ulicama. Apsolutnu i nikad ubjedljiviju pobjedu DPS-a proglasio je njen nosilac liste Dejan Medojević, inače aktuelni predsjednik opštine.

- Građani Mojkovca su nam dali ubjedljivu podršku. Osvojili smo 20 mandata od 31, koliko ima Skupština opštine. Nakon provjere rezultata na svim biračkim mjestima, Demokrate su dobile pet mandata, Demokratski front četiri i SNP dva. Cenzus nijesu prošli Ura, SD i SDP. Ne čudi nas podrška koju smo dobili, budući da smo u prethodne četiri godine realizovali naš izborni program i ponudili izuzetno kvalitetan za naredne četiri godine. Mi smo u prethodnom periodu pokazali da znamo da upravljamo u interesu građana. Uz to, imamo i premijera Duška Markovića, čovjeka iz Mojkovca koji je već mnogo toga učinio ne samo za naš kraj, već i za čitav sjever Crne Gore - rekao je Medojević.

On je, odgovarajući na novinarska pitanja vezana za tvrdnje DF-a i ostale opozicije da je na birače vršen pritisak i da je DPS dijelila pare glasačima, kazao da je to samo njihov pokušaj opravdanja za politički poraz.

Nosilac liste DF-a Nikola Baltić kazao je da je na dan izbora ,,sva sila krenula na njih“.

- Kriminalci od Budve do sjevera Crne Gore, sa policijom iz Mojkovca, Bijelog Polja i Podgorice navalili su na nas sa svih strana - kazao je Baltić.

Lider Ure Ivan Ašanin rekao je da je u toku izbornog dana bilo nepravilnosti i pritisaka na birače na svakom biračkom mjestu.

Slično je kazao i nosilac liste Demokrata Ivan Stanić, dodajući da će se medijski tim partije tim povodom oglasiti saopštenjem.

Kasno sinoć, prema informacijama iz više opozicionih izvora, partije koje su izgubile bitku za lokalnu vlast načelno su saglasne da ne treba da priznaju izbore, o čemu će odlučiti u narednih dan-dva, nakon konsultacija sa centralom.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Vlastimir Knežević rekao nam je da komisija nije dobila nijedan zvaničan prigovor na tok izbora.

- Bilo je primjedbi vezanih za tehnički dio izbornog procesa i to smo u hodu rješavali. Nijedan pisani prigovor ili primjedbu komisija nije dobila - kazao je Knežević.

On je dodao da će komisija u zakonskom roku proglasiti rezultate izbora.

Cetinje

Prema preliminarnim podacima iz partijskih štabova, DPS je u prijestonici zadržala status najjače partije sa osvojenih 16 mandata i u prilici je da sa svojim tradicionalnim saveznikom Socijaldemokratama Ivana Brajovića formira vlast. Nosilac liste DPS-a Aleksandar Bogdanović proglasio je sinoć pobjedu te partije na lokalnim izborima na Cetinju.

DPS će u narednom sastavu prijestoničkog parlamenta imati 16 mandata i, kako je najavio Bogdanović, u koaliciji sa partnerom na državnom nivou Socijaldemokratama, koji su osvojili dva mandata, formirati vlast na Cetinju.

- Nakon 99,5 obrađenog biračkog tijela mogu da kažem da je DPS i dalje najjača politička partija u prijestonici, jer smo osvojili 44,7 procenata, što znači da zajedno sa našim koalicionim partnerom na državnom nivou imamo apslolutnu većinu - kazao je Bogdanović.

On smatra da nema ni jednog razloga da do te koalicije ne dođe, jer je saradnja između DPS-a i SD-a na lokalnom nivou izuzetno dobra.

- Ne vidim da ima bilo kakve smetnje da i na lokalnom nivou dođe do koalicije. DPS je ostvarila ubjedljiv rezultat. Ako posmatrate pojedinačno partijske strukture, mi smo osvojili tri puta više od drugorangirane opozicione partije GP Ura. Dakle, nema nikakve strijepnje da sjutra treba formirati tu koaliciju - poručio je Bogdanović.

Prema podacima kojima Pobjeda raspolaže, Demokratska partija socijalista je na Cetinju osvojila 4.395 glasova. Zanimljivo, pobjedu na Cetinju su proglasili i iz opozicije, odnosno SDP; Ura i Demokrate sigurni su da će njihovi pregovori sa SD-om biti uspješni.

Lider Ure Filip Adžić kazao je da su poslije rezultata posjetili Socijaldemokrate Ivana Brajovića i da su razgovarali o tome da u ponedjeljak počnu pregovore.

- Zadovoljan sam podrškom. Siguran sam da će se opozicija za pet minuta dogovoriti - kazao je Adžić.

Osim DPS-a, koji je osvojio 16 mandata, po pet mandata su osvojili GP Ura i Demokrate.

Tri mandata osvojio je SDP, dok su Stara garda Liberalnog saveza i Socijaldemokrate osvojili po dva mandata.

Prema sadašnjem stanju, Socijaldemokrate će biti „tas na vagi“ kada je riječ o formiranju vlasti.

Iz tabora Socijaldemokrata, koji su na lokalnim izborima na Cetinju osvojili dva mandata, zadovoljni su izbornim rezultatom koji je, prema riječima nosioca liste SD dr Ivana Gazivode, bolji nego na parlamentarnim izborima.

- Kada je riječ o koalicijama, ostajem pri ranije rečenom da možemo razgovarati sa svima osim sa DF-om. Meni lično je neprihvatljiva kadrovska struktura koja je sada na čelu opštine – kazao je Gazivoda.

Očito je da će već narednih dana doći do pregovora Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata, koji su u koaliciji na državnom nivou.

Petnjica

Iz Izbornog štaba Demokratske partije socijalista u Petnjici saopštili su da je ta partija na izborima osvojila više od 50 odsto glasova, odnosno apsolutnu većinu u budućem lokalnom parlamentu. DPS je osvojila 20 odborničkih mandata, Bošnjačka stranka će imati pet odbornika, Socijaldemokrate četiri. U parlamentu su još i Bošnjačka demokratska zajednica i SDP sa po jednim odbornikom. Nosilac liste DPS-a Samir Agović je poručio da je zadovoljan rezultatima.

- Ovo je pobjeda, ali nema poraženih. Petnjica će tek u narednom mandatu doživjeti procvat i vjerujem da su gra- đani izabrali pravu opciju. Već sjutra nastavljamo da radimo - kazao je on.

Agović je rekao da su pokazali da su dominantna politička snaga i da niko ne može da ih ucjenjuje. - Procijenićemo u partijskim organima da li ćemo zvati SD u koaliciju - poručio je on.

Agović se osvrnuo i na optužbe opozicije o ,,punktovima DPS-a“, rekavši da su navodi o tome netačni, te da su drugi imali punktove.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Mersad Lakić je saopštio da je od 3.018 upisanih birača glasalo 48,66 odsto. I podaci SDP-a govore da DPS ima apsolutnu vlast u Petnjici.

SDP je doživjela veliki pad na lokalnim izborima u Petnjici. Osvojila je samo jedno odborničko mjesto, dok je na prošlim izborima imala 11. Predsjednik Opštinskog odbora SDP-a u Petnjici i potpredsjednik stranke Almir Rebronja istakao je da nijesu zadovoljni ostvarenim rezultatom, iako ih ne smatraju ,,praznikom demokratije“, što bi, kako je kazao, trebali da budu.

Razloga za zadovoljstvo imaju i Socijaldemokrate Ivana Brajovića, koji su duplirali snagu u odnosu na prošle izbore.

Tuzi

Nosilac liste DPS-a u Tuzima Halil Duković saopštio je da je vladajuća stranka ostvarila pobjedu u Tuzima i da će imati 15 mandata u lokalnom parlamentu.

Albanska alternativa osvojila je sedam mandata, Bošnjačka stranka i Demokratski savez po tri mandata, Demokratska unija Albanaca dva i Socijaldemokrate i Demokrate po jedan.

Duković je rekao da je DPS obećala ,,široku koaliciju, ali da će sada zbog izjava čelnika Albanske alternative razmisliti o širokoj koaliciji.

Čelnik Albanske alternative Nik Đeljošaj je javno optužio predsjednika podgoričkog odbora DPS-a Vladana Vučelića da stoji ,,iza kriminalne organizacije koja je kupovala glasove u Tuzima“. I pored optužbi na račun Vučelića, Đeljošaj je rekao da su njegovi kontrolori potpisali sve zapisnike sa biračkih mjesta što znači da su prihvatili rezultate izbora. DPS, prema nezvaničnim informacijama, je dobila oko 400 glasova više nego na prethodnim izborima. Lokalni parlament u Tuzima broji 32 odbornika.

Za DPS glasalo čak 47,3 odsto izašlih!

Prema preliminarnim izvještajima izbornih komisija, na izborima u Mojkovcu, na Cetinju, u Petnjici i Tuzima glasalo je - 25.587 birača, u Mojkovcu 83,5 odsto, na Cetinju 70,9, Petnjici 48,8 i u Tuzima 60,5 odsto. Iako pregled rezultata u četiri opštine ne daje preciznu sliku odnosa snaga na državnom nivou, može biti značajan indikator za podrške koju stranke imaju u Crnoj Gori.

Sudeći prema ovom izbornom uzorku, Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića ima razloga za zadovoljstvo: za tu partiju je glasalo 12.116 glasača, odnosno čak – 47,3 odsto.

Na drugom mjestu su Demokrate Alekse Bečića, koje su osvojile 2.697 glasova ili 10,5 odsto. Skoro pet puta manje od DPS-a!

Možda je za mnoge iznenađenje, ali prema rejtingu sa nedavnih lokalnih izbora na treće mjesto se probio Građanski pokret URA Dritana Abazovića. Ta je stranka osvojila 1.637 glasova, odnosno 6,39 odsto.

Četvrti po snazi su Socijaldemokrate Ivana Brajovića koje su u četiri opštine dobile povjerenje 1.446 građana – 5,65 odsto.

Zanimljivo, Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića je slabije kotirana od dojučerašnjih partijskih drugova - osvojili su 1.247 glasova, 4,87 odsto.

Bošnjačka stranka je imala jaka uporišta u Petnjici i Tuzima, a ukupno su na izborima osvojili 1.171 glas – 4,47 odsto.

Demokratski front je u teškoj poziciji, sudeći prema raspoloženju glasača u četiri opštine, uz važnu naznaku da im ni Cetinje, ni Petnjica, pa ni Tuzi baš nijesu ciljna grupa za politiku koju sprovode. Zato je ta politička grupacija najlošije rangirana, osvojili su 900 glasova, svega 3,5 odsto.

Na izborima u četiri crnogorske opštine uopšte nije bilo izbornih lista Lekićevog Demosa i Danilovićeve Ujedinjene Crne Gore, pa je moguće da se makar dio njihovih glasova prenio na neke druge stranke iz takozvane građanske opozicije.

Portal Analitika