Kultura

Teleport na njujorški asfalt

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz filmskog, televizijskog i muzičkog univerzuma izdvaja Novak Saveljić, fotograf i grafički dizajner.

Teleport na njujorški asfalt
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI

FILM
Sve češće nailazim na loše ili, još gore, prosječne nove filmove, ali među svježijim naslovima pronašao sam i neke koji su mi u potpunosti odgovarali. Među njima su „Manchester by the Sea“ (Kenet Lonergan, 2016), „Her“ (Spajk Džouns, 2013) i „Boyhood“ (Ričard Linklater, 2014).

Kao „all time favourites“ izdvajam filmove „Donnie Darko“ (Ričard Keli, 2001) i „The Virgin Suicides“ (Sofija Kopola, 1999).

Režiseri kojima se uvijek vraćam su Dejvid Finčer, Sofija Kopola i, naravno, Stenli Kjubrik.

02-mad-men

TV
Zamijenio sam televiziju Jutjubom, sa kog izdvajam kanale „Nerdwriter1“ i „Every Frame a Painting“.

Već neko vrijeme sam zaglavljen u seriji „Mad Men“ Metjua Vajnera koja je vrlo popularna u Americi, ali nevjerovatno nepravedno potcijenjena kod nas. Momci sa Medisona odvući će vas na njujorški asfalt. Zahvaljujući odličnoj fotografiji, kostimima, muzici i detaljima koji doprinose atmosferi teleportovaćete se u šezdesete godine. Mislite da je sedam sezona zahtijeva previše koncentracije i vremena? „Mad Men“ je toliko dobar, da će vam proletjeti za tren.

Od novih aktuelnih TV senzacija preporučujem seriju „Stranger Things“. Poslije „skidanja“ dvije sezone ili strimovanja šoua na Netfliksu, moraćete da nabavite soundtrack. Podsjetiće vas na hitove iz osamdesetih koje ste voljeli!

Pogledajte ponovo prve dvije sezone Linčove slagalice„Twin Peaks“. Podsjetiće vas na to koliko je nova, treća sezona zapravo negledljiva.

04-talking-heads

MUZIKA

Volio bih da obratite pažnju na novije albume kao što su „22, A Million“ (Bon Iver, 2016), „Carrie & Lowell“ (Sufjan Stevens, 2016) i „The Colour in Anything“ (James Blake, 2016).

Pojedini bendovi uspjeli su da se izdvoje na mojoj plejlisti. Na „repeat“ su često The National, The xx, Wild Beasts, Arcade Fire, Alt-J...

U posljednje vrijeme se često vraćam albumima „Loveless“ (My Bloody Valentine, 1991), „Remain in Light“ (Talking Heads, 1980), „The Queen Is Dead“ (The Smiths, 1986), „Actually“ (Pet Shop Boys, 1987), „Rumours“ (Fleetwood Mac, 1977)... Preporučujem ih i vama.


ZAOBIĐI

FILM 
Premalo je prostora za sve loše i nebitne popularne filmove, ali valjda je sve stvar ukusa.

TV
Napucane šok varijante zabave za mase, kao opravdanje za gubljenje vremena... Sve ih je više i sve je više ljudi koje „pecaju“.

MUZIKA
Svi oblici mutantskih turbo-pop žanrova od Srbije do Amerike.

FOTO: Privatna arhiva / star-telegram.com / loomisonfilm.files.wordpress.com / albumrides.com

Portal Analitika