Društvo

Zatvoren granični prelaz Vitaljina, crnogorska strana bez obavještenja

Hrvatski autoklub objavio je na svom sajtu da će od danas biti zatvoren najjužniji hrvatski granični prelaz -Vitaljina, prema Crnoj Gori. O tome, međutim, u crnogorskoj graničnoj policiji zvanično nijesu obaviješteni, saznaje Radio Jadran.
Zatvoren granični prelaz Vitaljina, crnogorska strana bez obavještenja
Radio JadranIzvor

– Od 26. Studenog (novembra) 2017. godine do 1. srpnja (jula) 2018. godine za sav promet bit će zatvoren granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići – najavljeno je na sajtu HAK-a.

Za ovu vijest Jadran je prvo saznao od nekih stanovnika Vitaljine, koji često dolaze u Herceg Novi i koriste prelaz Vitaljina-Kobila, pa putem HAK-ovog portala, a onda su nam jutros to potvrdili pripadnici granične policije Postaje Gruda na Vitaljini:

– Tačno je, prijelaz će do daljnjeg biti zatvoren za promet, jer se gradi novi -kartko nam je kazao službenik na hrvatskoj strani.

Čudno je da o radovima nije obaviještena crnogorska granična policija i to što počinju nedjeljom. Na Vitaljine su putnike uzgred obavještavali proteklih dana da će zatvoriti prelaz. Doduše i ranije su iz Hrvatske najavljivali da će urediti Vitaljinu da bi mogla ispuniti propisane standarde kao međunarodni granični prelaz.
Nakon proteklog mučnog ljeta za to je bilo krajnje vrijeme.

Hiljade putnika je negodovalo zbog višesatnog zastoja, “prženja” na suncu u kilometarskim kolonama. Jer, Hrvatima je često “padao sistem”, nije bilo struje, interneta, čak ni dvije trake, a granična policija i carina radili su u montažnom malom kontejneru. Taj prelaz bio je sve osim doličan za zemlju EU.
Nešto malo bolja situacija je na crnogorskoj strani, na Kobili, gdje bar postoji rampa i po jedna ulazna i izlazna traka, mada je neophodno uložiti i u njegovu rekonstrukciju.

Posljednjih godina registrovan je sve veći promet na ovom crnogorsko-hrvatskom prelazu, iako njegova prednost više nije bio brz prolazak, već samo to što vodi lijepim morskim krajolikom, s pogledom na zaliv Boke, Mamulu, Prevlaku… Mnogi su, ne znajući, da bi izbjegli gužve na većem crnogorsko-hrvatskom prelazu Debeli Brijeg-Karasovići, birali ovaj neugledniji, Kobila-Vitaljina i zapadali u duže kolone.

Za razliku od ljeta, kada je dnevno prolazilo preko 600 vozila, ovih dana, prije nego što je Vitaljina u ponoć zatvorena, promet je bio samo 70 lica i 40 vozila.

Portal Analitika