Društvo

Žena ima pravo da sa životom radi šta hoće

Snimanje serije „Grudi“ u režiji Marije Perović okončano je prošle sedmice u Nikšiću. Riječ je o porodičnoj mini seriji, koja se dešava u maloj gradskoj sredini, likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, a za jednu od ključnih tema ima borbu protiv kancera dojke. U koprodukciji sa Radio televizijom Crne Gore seriju realizuje producentska kuća „Meander film“. Slijedi postprodukcija i montaža, a premijerno prikazivanje na RTCG planirano je u idućoj godini.
Žena ima pravo da sa životom radi šta hoće
PobjedaIzvor

 - „Grudi“ su osmišljene kao mini serijal od četiri epizode. Svaka epizoda posvećena je jednom od glavnih junaka, a to su tri žene i jedan muškarac... Premijera, u najpesimističnijoj varijanti, biće u oktobru 2018. Ostavljam dovoljno prostora za optimizam koji je obilježio snimanje „Grudi“ i koji nam je neophodan - kaže u intervjuu Pobjedi režiserka Marija Perović.

POBJEDA: Snimanje serije završeno je prošle sedmice i to nakon manje od mjesec dana rada sa ekipom i glumcima. Je li (internacionalna) ekipa „položila ispit“? Šta slijedi dalje?

 PEROVIĆ: Očekuje nas snimanje segmenata koje zovemo dokumentarni, a u kojima se, uz igrane, u strukturu uključuju autentični, a ne fiktivni likovi i oni će iz pozicija struke (ljekari, psiholozi, istoričari...) govoriti o problemima grudi. Na neki način grudi (ili sise kako je bio jedan od radnih naslova) kao simbol života i opstanka ne samo žene, već i društva, tretiraju se iz različitih životnih uglova. I kao zdravlje, a ne samo kao bolest. A žene, koje simbolizuje naslov projekta (ili jednu idealnu, jer svaka od glavnih akterki ima poneku manu) iz ove pozicije tek završenog većeg dijela snimanja sa nevjerovatnim profesionalizmom, ljubavlju i požrtvovanošću odglumile su sada internacionalne glumce, ali se i bez prevoda razumijemo: Nada Šargin, Marija Škaričić, Dubravka Drakić, Mira Banjac, Jelena Đukić, Bruna Bebić. Pošto je ovo serija o ženama u muškom svijetu, one ne bi bile one bez Vojina Ćetkovića, Peđe Bjelca, Baneta Popovića, Danila Lončarevića... Pominjem samo važnije likove.

POBJEDA: Imajući u vidu naše hronično teške produkcione okolnosti, na kakve ste izazove i prepreke nailazili na putu od ideje do realizacije (snimanja) „Grudi“?

PEROVIĆ: Drago mi je da koristite termin snimanje. Nakon snimanja očekuje nas jednako dug put postprodukcije. Putujući i poslovno i privatno odlučila sam da termin teško zamjenim - mogućim. Ovakve regionalne (simpatičan mi je termin internacionalne) produkcije postaju moguće kada donesete odluku da se dese. Kada im pristupite sa iskustvom nekog ko slavi 25 godina mature. To je bio najveći izazov. Sada imamo dobar materijal, naš a univerzalan. Još uvijek smo dobrano u radnoj fazi, ne bih da baksuziram i neću govoriti o preprekama, već o mogućnostima. A mogućnost da se ista priča desi dala je izuzetno požrtvovana kreativna ekipa, koja je vjerovala u priču i svojim autorskim kreditima dala dodatni potencijal da se snimanje uspješno dovede do kraja.

POBJEDA: Sudeći po tome „Grudi“ će biti savremena, urbana priča sa adekvatnim tretmanom ženskih likova, što zbilja nedostaje crnogorskoj TV produkciji. Što se tiče regiona, kakva su vaša očekivanja? PEROVIĆ: Mislim da takve priče, koje ozbiljne teme tretiraju na duhovit način, a ne karikirajući mentalitetne doskočice, trebaju i regionalnoj produkciji. To su priče koje ozbiljnim situacijama pristupaju plemenito i životno.Vjerujem u ono što smo uradili i na čemu radimo. Pokušaćemo da prateći regionalne trendove od mini serijala napravimo i film.

POBJEDA: Snimanje je završeno, ali vama slijedi još dosta posla dok serija stigne do gledalaca. Pred kakvim ste (postprodukcionim) izazovima i (kreativnim) dilemama sada?

PEROVIĆ: Kako izdržati a organizovati se i kao producent i reditelj. I, shodno svemu, odžati emotivan i profesiolni nivo koji smo do sada postigli. Zatim, kako animirati sve zainteresovane da nas podrže u novoj godini, kada više neće imati alibi da su im budžeti zatvoreni itd, itd... A ispoštovati rokove i radovati se kreiranju serije ili filma, kao poslu koji me svakim novim izazovom istinski oplemenjuje. POBJEDA: Savremenom gledaocu danas su dostupni najkvalitetniji proizvodi iz svjetske TV produkcije. U tom kontekstu, koliko će „Grudi“ pratiti savremene tendencije kada je riječ o seriji kao vrlo moćnom žanru posljednjih godina? Koliko je to uopšte moguće u našim limitirajućim bužetskim i ostalim okolnostima?

PEROVIĆ: Limiti postoje da bi se rušili. Mislim da smo na dobrom putu.

Portal Analitika