Politika

Podgorica je daleko ispred Beograda u pregovorima

- Crna Gora čuda radi kada su pregovori u pitanju. Sva mjerila za 28 poglavlja su ispunjena i to nije lako. Jedna mala crnogorska administracija zaslužuje sve pohvale - kaže u razgovoru za Pobjedu poslanica Evropskog parlamenta Ivana Maletić. Ističe da je brine aktuelna politička situacija u Crnoj Gori jer dok god se stranke prepucavaju oko prevlasti, reforme će biti u zastoju. 
Podgorica je daleko ispred Beograda u pregovorima
PobjedaIzvor

POBJEDA: Koliko je Unija sada zainteresovana za proces proširenja? Nama na Zapadnom Balkanu se čini da nijesmo na listi prioriteta, što donekle potvrđuje Junkerova strategija po kojoj bi Crna Gora i Srbija zajedno ušle u EU 2025? I što je najvažnije, ostaje li individualni pristup što se tiče ulaska u EU?

MALETIĆ: Ima puno događanja i izazova u Evropskoj uniji. O mnogim stvarima raspravljamo u parlamentu, od budućnosti Unije, budžetu nakon Bregzita, migracijama, odnosa sa Rusijom i Amerikom, do situacije u istočnom susjedstvu i jačanja finansijske i monetarne unije, koja u stvari predstavlja koncept Evrope u više brzina. Puno je toga na agendi i to indirektno utiče na stavove Evrope u cjelini prema proširenju. Ali, ključna poruka je da evropske vrijednosti treba i čuvati i jačati, a jačanje tih vrijednosti je uvijek vezano za proširenje. Jer dok god ima onih koji imaju želju da postanu dio Unije, Evropa ima tu svoju pozitivnu stranu. Države poput Crne Gore trudom i radom dokazuju članicama EU da je Unija nešto što je vrijedno i doprinose smanjenju euroskepticizma. Evropa zato mora biti otvorena za proširenje i to je suština Junkerovog govora. Sigurna sam da će u tom procesu proširenja biti vrednovan individualni pristup. Ako dvije zemlje iste godine budu na istoj razini ispunjavanja kriterijuma, to može biti paket, iako sada Srbija i Crna Gora to nijesu jer je napredak Podgorice veći. I razlika je u tome što su različiti izazovi u ove dvije zemlje.

POBJEDA: Kakva je dinamika pregovaračkog procesa?

MALETIĆ: Crna Gora čuda radi. Pošto sam u Hrvatskoj vodila poglavlje 22, znam koliko je to teško. Veliki je problem kad na jednoj strani sjedi mala administracija u odnosu na briselsku mašineriju. Oni imaju specijalistu za najsitnije stvari. A vama stalno stižu zahtjevi, akcijski planovi i rokovi i treba biti jako dobro organizovan da bi se pratio taj tempo. Sva mjerila za 28 poglavlja su ispunjena, nije to lako. Morate biti jaki i profesionalni, jer se tamo ne može doći i muljati, nego konkretno odgovarati na pitanja. Ako znate i idete dalje, ali dok ne naučite nema naprijed. I tu je Crna Gora pokazala jednu veoma dobru dinamiku i veliko razumijevanje modernih procesa u svakom od poglavlja. Ogroman je posao ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja i svima će biti mnogo lakše ukoliko postoji politički i društveni konsenzus.

Portal Analitika