Zanimljivosti

Niko ne želi Hitlerov akvarel

Vlasnica manjeg akvarela s potpisom Adolfa Hitlera sliku je donirala holandskom Međunarodnom institutu za ratnu dokumentaciju, objasnivši da nije željela da je zadrži.
Niko ne želi Hitlerov akvarel
N1Izvor

Akvarel je naslijedila od svog oca, koji ga je za 75 centi kupio na sajmu na kojem su se prodavale poštanske marke i razglednice, ali pritom nije primijetio „umjetnikov“ potpis, piše list De Vollskrant.

Prvo je pokušala da proda sliku, ali je ni jedna galerija ni aukcijska kuća nisu željele.

Akvarel je bez sumnje djelo mladoga Hitlera, potvrdili su stručnjaci. Nastao je između 1908. i 1913. godine, dok je živio u Beču.

NIOD je potvrdio da je Hitler u to doba zarađivao za život prodajući oslikane razglednice. Navodno ih je naslikao između dvije i tri hiljade, a sačuvano je oko 800.

Uprava Instituta smatra kako je bolje da akvarel bude u njegovom vlasništvu, nego da se „prodaje na aukcijama s ostalim predmetima s nacističkim obilježjima“, rekao je direktor NIOD-a Frank van Vre.

Posljedica okupacije Holandije je deportacija više od 100.000 Jevreja, među kojima i mlade Ane Frank i njene porodice.

Ni NIOD, a ni ostali stručnjaci, nemaju saznanja o drugim Hitlerovim djelima u Holandiji. Većina je u privatnim zbirkama u Austriji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama. Četiri posjeduje i američka vojska, koja ih je konfiskovala nakon rata.

Portal Analitika