Abiznis

Manjim dažbinama protiv sive ekonomije

Predstavnici poslovnih asocijacija smatraju da su porezi i doprinosi na zarade previsoki, te predlažu njihovo smanjenje koje bi, uvjereni su, uticalo na povećanje plata, ali i smanjilo sivu ekonomiju.
Manjim dažbinama protiv sive ekonomije
Portal AnalitikaIzvor

Ukupna dugovanja za poreze i doprinose u Crnoj Gori iznose više od 250 miliona eura, a sto najvećih duguje oko 70 miliona. U poslovnim asocijacijama ističu da su porezi i doprinosi na zarade u Crnoj Gori izuzetno visoki.

- Na zaradu od 500 eura, to opterećenje je oko 68 odsto - kaže Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca.

- Ukoliko je zarada veća, te dažbine rastu zbog kriznog poreza - pojašnjava Bojana Kalezić iz MBA.

Najava iz Vlade da bi u narednoj godini mogli razmotriti smanjenje poreza i doprinosa, u Uniji poslodavaca i MBA vide kao način da se smanji siva ekonomija.

- Ako se smanje porezi, to će uticati na povećanje zarada, a poslodavac je rasterećeniji - kaže Mulešković.

- Smanjenje poreza i doprinosa uticaće na smanjenje sive ekonomije - kaže Kalezić.

U Međunarodnoj organizaciji rada - ILO ističu da je neformalna ekonomija problematična, jer stvara nelojalnu konkurenciju.

- Nema lakog rješenja. Oni koji rade u neformalnoj ekonomiji, imaju jasnu računicu. Dok mogu da zarade, bez bojazni da će ih inspekcije uhvatiti, oni će i dalje raditi na taj način. U nekim državama koristi se princip štapa i šargarepe - smanjuju poreze, da bi pojedini privrednici izašli iz sive zone, ali im istovremeno povećavaju inspekcijski nadzor - kaže Dragan Radić iz ILO.

Tako je neplaćanje poreza i doprinosa u državama EU krivično djelo.

- Ako u Njemačkoj poslodavac plati zaposlene u gotovini, naredne tri godine plaća kaznu - visinu socijalnih davanja. U Autriji i Slovačkoj je to krivično djelo - navodi Radić.

Unija poslodavaca pripremila je analizu i predlog rješenja kada je riječ o metodologiji obračuna zarada, koje će predstaviti na Socijalnom savjetu.

Portal Analitika