Društvo

Jelić: U narednoj godini rješavanje stambenog pitanja za još 51 porodicu

Forum Međuinstitucionalna inicijativa o trajnim rješenjima za raseljena lica sa Kosova - Skopski proces, u organizaciji Ministarstva za zajednicu i povratak u Vladi Republike Kosova i kancelarija međunarodnih organizacija na Kosovu UNHCR-a i OEBS-a, završen je danas u Podgorici, a na njemu su učestovali i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja. 
Jelić: U narednoj godini rješavanje stambenog pitanja za još 51 porodicu
MRSSIzvor

Državna sekretarka Vukica Jelić kazala je na Forumu da Vlada Crne Gore radi na dugoročnim rješenjima problema interno raseljenih lica kroz stambene projekte kao lokalnu integraciju, i ostalim pristupima prava, kao i dobrovoljnom povratku sa održivim rješenjima, shodno Akcionom planu za implementaciju Strategije za trajna rješenja pitanja koja se tiču raseljenih lica u Crnoj Gori.

- Interesovanje za povratak i dalje postoji i potrebno je nastaviti blisku saradnju sa Vladom Kosova, lokalnim samoupravama, kancelarijama IOM Kosova, UNHCR i OEBS, u cilju realizacije dobrovoljnog povratka ovih lica i njihove reintegracije. Formiran je tim koji čine predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja - Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnici UNHCR-a, koji ima zadatak da na terenu obiđe ova lica i utvrdi koje su to prepreke koje im onemogućavaju da ostvare pravni status u Crnoj Gori, a time i pristup socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju ili zapošljavanju - dodala je ona.

Učesnike Foruma dalje je upoznala s uspješnim rezultatima ostvarenim u okviru Regionalnog stambenog programa.

- Regionalnim stambenim programom za Crnu Goru predviđeno je obezbjeđenje sredstava za rješavanje stambenog pitanja za 6.063 lica. Veći broj projekata je realizovan ili će biti realizovan u narednom periodu. Kamp Konik II je zatvoren, stambeno pitanje su riješile 44 porodice. Tokom ovog mjeseca, 120 porodica iz Kampa Konik I, riješilo je stambeno pitanje. U narednoj godini će još 51 porodica iz ovog kampa riješiti stambeno pitanje, čime će se steći uslovi za njegovo zatvaranje - dodala je Jelić.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i šefica regionalne kancelarije UNHCR-a Anke Erikson saglasili su se da je u Crnoj Gori sprovedeno mnogo aktivnosti u cilju realizacije egzistencijalnog i pravnog statusa raseljenih lica. Oni su pohvalili rad Vlade i istakli da naša zemlja služi kao dobar primjer i ohrabruje region i zajednicu u nalaženju i realizaciji trajnih rješenja ovu ranjivu kategoriju društva.

Portal Analitika