Zabava

Najljepša ljubavna priča s najtužnijim krajem

Nevjerovatnu hemiju nisu mogli da sakriju. Ona je tada još bila u braku, on je bio poznat kao veliki zavodnik, ali njihova ljubav bila je jača od svega. Godine 1994. ozakonili su svoju vezu i sve je bilo idilično idućih 17 - dok tragična nesreća nije prekinula jednu od najvećih holivudskih ljubavnih priča.
Najljepša ljubavna priča s najtužnijim krajem
T portalIzvor

Ni danas, osam godina nakon tragične nesreće na skijalištu, koja je bila smrtonosna za glumicu Natašu Ričardson, njen suprug, slavni glumac Lijam Nison, nije se oporavio od činjenice da je više nema.

- Nikada se nisam pomirio sa njenom smrću, i neću. Još uvijek, u nekim trenucima, kada čujem da se otvaraju vrata, uvjeren sam da će ući i nešto mi reći - rekao je prije tri godine Nison u jednom intervjuu, prisjećajući se smrti voljene žene.

A njihova ljubavna priča bila je baš poput filmskih scenarija najromantičnijih filmova. Lijam Nison i Nataša Ričardson upoznali su se 1993. godine na Brodveju, gdje su oboje glumili u novoj verziji „En Kristi“. Hemija između njih nije mogla da se sakrije ni na pozornici, ali nije sve bilo idilično.

- Rad s njim, to što se događalo između nas, ali i medijski napisi o hemiji među nama, nisu baš pridonosili mom tadašnjem braku, koji se u to vrijeme raspadao. Sve je to bio loš tajming. Što mogu reći u svoju odbranu? Očigledno sam se mnogo zaljubila - rekla je glumica.

Nataša Ričardson tada je još bila u braku s Robertom Foksom, ali šarmu Lijama Nisona, uz čije ime su se vezivale i glumice Helen Miren, Džulija Roberts i Bruk Šilds, nije mogla da odoli. Ubrzo nakon završetka rada na predstavi, Nison je otišao u Poljsku, u kojoj je snimao „Šindlerovu listu“.

Noć prije njenog 30. rođendana, poslao joj je poruku u kojoj je šaljivo pisalo: „Stižeš me. Puno ljubavi, Oskar.“ Inače, Oskar je bila njegova uloga u „Šindlerovoj listi“, a porukom je aludirao na to da ga stiže u godinama, jer je bio 11 godina stariji.

Ta poruka nju nije impresionirala, pa mu je odgovorila: „Je li mi poruku poslao prijatelj ili...? Kakav je status naše veze?“ Svojim direktnim pitanjem ga je osvojila.

- Od tog trenutka sam znao da je volim. Pomislio sam - ovo je nešto pravo i istinsko, i to moram da sačuvam - priznao je glumac kasnije.

Nataša je nakon toga sjela u avion i odletjela u Poljsku, a u julu 1994. godine su se i vjenčali. Pjesma koja je obilježila njihovo vjenčanje bila je „Crazy Love“ od Van Morisona, koju mu je - otpjevala Nataša.

- Iza mojih leđa je odlazila na časove pjevanja. Ispod nadstrešnice, nakon ceremonije, a prije nego što smo krenuli na zabavu, uzela je mikrofon i počela da pjeva - rekao je Nison.

2511neeson1

Punih 17 godina bili su u sretnom braku, tokom kojeg su dobili dvojicu sinova - Majkla i Danijela. A onda je stigla 2009. godina i porodica je otišla na odmor u kanadski Kvebek, gdje su uživali u zimski čarolijama. Nataša Ričardson, kako nije znala da skija, angažovala je instruktora i s njim krenula od staze za početnike. U jednom je trenutku, pala je i udarila glavom o tlo.

Kako nije nosila zaštitnu kacigu, udarac u lijevu stranu glave bio je prejak i izazvao pucanje krvnog suda u mozgu, što se na kraju pokazalo kao fatalna ozljeda. Lijam Nison požurio je do svoje povrijeđene supruge, koja je u tom trenutku još uvijek bila u svjesnom stanju i rekla mu: „Srećo, pala sam na snijeg“.

Iako je hitno prebačena u bolnicu, ozljede su bile preteške. Slavna je glumica pala u komu, a doktori su Nisonu rekli kako je nikakvo čudo ne može spasiti, jer je njen mozak mrtav. Svjestan svega, došao je do njennog bolesničkog kreveta, uzeo je za ruku i tiho joj rekao koliko je voli.

- Ljubavi moja, na žalost više se nećeš probuditi. Udarac u glavu bio je prejak. Ne znam da li možeš da me čuješ, ali imam potrebu da ti sve ovo kažem. Vraćaš se u Njujork, tamo će doći svi tvoji prijatelji i porodica - rekao je.

Tek naknadno je otkrio kako su on i Nataša imali dogovor da, ukoliko jedno od njih završi u komi i vegetativnom stanju, ono drugo će biti dovoljno jako da isključi sve aparate za održavanje na životu. Lijam Nison je održao obećanje. Aparati su isključeni, a njeno srce, bubrezi i jetra donirani su drugim ljudima.

Gotovo identičan scenario iz stvarnog života Lijam Nison odglumio je nekoliko godina ranije, u filmu „Ljubav ustvari“ iz 2003. godine. I tamo je njegov lik - Danijel, izgubio suprugu, a slikovito je opisana njegova borba nakon gubitka, kao i odgajanje sina.

Tuga zbog gubitka voljene supruge i dalje je prisutna, ali glumac je morao puno da se potrudi oko sinova, posebno starijeg Majkla, kojeg je majčina smrt odvukla u depresiju i zavisnost. Godine 2014. završio je na rehabilitaciji, ali mu je to pomoglo da ponovno krene pravim putem.

Ni sam Nison nije mogao da se pomiri s njenom smrću, a utjehu je pronašao u alkoholu. Kako je otkrio takođe 2014, s time je prestao godinu ranije.
- Počeo sam previše da pijem, a sve je počelo s njenom smrću. Pio sam jedino „pino noar“, nikada me nisu zanimala žestoka pića. Ali, onda sam, nakon što sam počeo da dobijam sve više uloga, shvatio da mi to i ne treba.

Otkako je Nataša Ričardson preminula, Lijama Nisona zvanično su povezivali samo s njegovom PR Frejom Sent Džonston, ali je ta veza odavno gotova. Šuška se, što je i sam priznao, da u njegovom životu napokon postoji žena koja mu je vratila vjeru u ljubav. Za nju je rekao tek da je „nevjerovatno poznata“, ali da ne želi da kaže njeno ime, da je ne bi osramotio.

Portal Analitika