Kultura

Četiri nagrade za studentkinje FLU Cetinje

Četiri studentkinje Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja nagrađene su na javnom konkursu za izbor likovnih rješenja prigodnih poštanskih maraka za 2018. godinu, koji je objavila Pošta Crne Gore.
Četiri nagrade za studentkinje FLU Cetinje
FLU/Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz te obrazovnje institucije, raspisano je 12 tema za 14 poštanskih maraka, a nagrađene su Brankica Mikić za „Flora - Mahovina (Sphaerocarpos texanus)“, Zorana Tošić za „Evropa Mostovi - Most na Moštanici“, Ivana Kadić za „Sport - Zimske olimpijske igre Pjongčang 2018“ i Anica Damjanović za „Istorjsko nasljeđe - Diatreta“.

One su studentkinje treće godine studijskog programa Grafički dizajn, a idejna rješenja su realizovana kao dio redovnih zadataka na predmetu Grafičke komunikacije, koji vodi prof. mr Ana Matić, sa saradnicom mr Adelom Zejnilović.

- Ovo nje prvi put da studenti dizajna FLU Cetinje osvajaju nagrade na konkursu za poštanske marke, kao i na drugim nacionalnim i internacionalnim dizajnerskim konkursima. Prethodnih godina su studenti takođe osvajali nagrade na ovom konkursu, ali već dugo nisu u ovolikom broju. Na primjer, prošle godine smo imali samo jednu nagradu za markicu, a nekih ranijih godina i po deset ili dvanaes. Rad na idejnim rješenjima za poštanske marke je veoma kompleksan i značajan u kreativnom i istraživačkom, ali i metodološkom smislu. Već godinama je obavezan zadatak na III godini osnovnih studija, a izučava se u okviru Grafičkog oblikovanja hartija od vrijednosti, kao i u relaciji sa drugim dizajnerskim medijumima -plakatom, kroz estesku i funkcionalnu komparaciju „micro - macro“ - kazala je Matić.

Ona je istakla kako je konkurs značajan i u tematskom smislu, jer Pošta Crne Gore svake godine pažljivo bira teme vezane za značajne internacionalne događaje i jubileje, prirodu, nauku, kulturno-istorijsko nasljeđe. Dalje navodi kako priprema za ovaj kreativni rad zahtijeva dosta istraživanja i analize, koje često izlaze iz osnovnog područja dizajna, čime se studenti upućuju na multidisciplinarni pristup u razmišljanju i rješavanju dizajnerskog zadatka.

- Na stručno-umjetničkim predmetima većina praktičnih zadataka se radi projektno, simuliranjem stvarnog dizajnerskog projekta, koji uključuje profesionalne i tržišne uslove rada, čime se studenti pripremaju za budući profesionalni angažman. U ovom slučaju, za aktuelni konkurs Pošte Crne Gore imali smo upravo jedan takav primjer. Studenti su dobili konkretnu temu koja je nadograđena adekvatnim smjernicama koje uključuju teorijski i metodološki okvir za rad i analizu primjera - savremenih i istorijskih. Zatim se kroz kontinuiranu korekturu od strane profesora i saradnika, istraživačko-dizajnerski proces vodi tokom predviđenog roka za realizaciju. U tom procesu veoma je važna komunikacija koja podrazumijeva da je svaki student uključen i u rad ostalih kolega, te se kroz tu interkaciju bolje i brže usvajaju nova znanja i savladavaju vještine. Ujedno se konceptualizacija teme sagledava iz više perspektiva, čime se razvija samoevaluacioni kapacitet studenta, što je jedan od najvažnijih kvaliteta dobrog dizajnera - navela je ona.

Dalje precizira kako ovakvim načinom rada pripremaju studente za završne ispite koji prate sličnu metodološku strukturu, ali na mnogo višem nivou.

- Ovako zahtjevan nastavni proces postavlja velike zahtjeve i pred nastavnike i studente, a efikasan je samo u malim grupama studenata, kakve su na FLU. To je ujedno jedan od razloga zbog kojih Grafički dizajn na cetinjskom FLU uživa visok ugled u akademskoj i profesionalnoj dizajnerskoj zajednici - zaključila je Matić.

Portal Analitika