Svijet

Izbori 21. decembra najznačajniji u istoriji Katalonije

Bivši katalonski čelnik Karles Puždemon pozvao je Španjolsku i EU da poštuju rezultate decembarskih regionalnih katalonskih izbora, dodavši da će Madrid morati da okonča direktnu upravu ukoliko pobijede oni koji su glasali za odvajanje od Španjolske.
Izbori 21. decembra najznačajniji u istoriji Katalonije
N1Izvor

Obraćajući se javnosti iz Belgije, u koju je pobjegao početkom mjeseca, Puždemon je rekao da je riječ o najznačajnijem glasanju u istoriji Katalonije.

- Da li ćete prihvatiti rezultate referenduma, ako na izborima 21. decembra pobijedi strana koja se zalaže za nezavisnost? Hoćete li se obavezati da ćete okončati direktnu upravu, ako tako pokažu rezultati - upitao je on, dok su njegovi pristalice skandirale „Puždemon, naš predsjednik“ tokom govora u kojem je iznio popis kandidata za koje treba glasati.

Pošto je raspustio katalonski parlament i regionalnu vladu kao odgovor na rezultate referenduma održanog 27. oktobra, a na kojem su se stanovnici Katalonije izjasnili za nezavisnost, španski premijer Mariano Rahoj je izjavio da će novi izbori biti održani u Kataloniji, te pozvao Puždemona da učestvuje u njima.

Stranke orijentisane ka nezavisnosit Katalonije, narednog mjeseca očekuju pobjedu, iako bi im se moglo dogoditi da ne osvoje dovoljan broj mjesta u parlamentu, a ona su potrebna kako bi se ponovno organizovala kampanja za održavanje referenduma o otcjepljenju, pokazale su ankete.

- Na izborima 21. decembra moramo jasno poručiti Madridu i Evropskoj uniji da se demokratija u Kataloniji ne smije potkopavati. Nikada više - poručio je Puždemon iz Ostkampa blizu Bruža, dijela belgijske falmanske regije koja i sama ima slične aspiracije.

Čelnici EU veoma su zabrinuti zbog katalonskog zahtjeva za nazavisnost, jer je pokrenuo lavinu sličnih aspiracija van španskih granica.

Portal Analitika