Abiznis

Za Državni plan i Strateške procjene oko 90.000 eura

Za izradu Državnog plana eksploatacije mineralnih sirovina 2019 -2029. godine i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu, Ministarstvo ekonomije opredijeliće oko 90.000 eura, predviđeno je budžetom tog resora.
Za Državni plan i Strateške procjene oko 90.000 eura
ME/Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz tog Ministarstva, Državni plan i Strateške procjene biće izrađene tokom 2018. godine, kako bi bio unaprijeđen proces dodjele koncesija.

- Riječ je o desetogodišnjem Planu, kojim će se urediti eksploatacija mineralnih sirovina, a sastojaće se od opšteg i plana eksploatacije pojedinih mineralnih sirovina, sa lokacijama, vrstom, kvalitetom i ovjerenim rezervama, kao i ocjenom potrebe istraživanja na postojećem lokalitetu - preciziraju iz Ministarstva ekonomije.

U tom dokumentu, kako je planirano, nalaziće se i podaci o procjenama obima proizvodnje mineralne sirovine i moguće tehnologije za eksploataciju, mogućnosti plasmana mineralne sirovine na tržištu, mjerama zaštite životne sredine prilikom eksploatacije, kao i ekonomskim parametrima opravdanosti planirane eksploatacije.

- Ovim Planom definisaće se strateške mineralne sirovine, način njihove valorizacije čime će, pored obezbjeđenja odgovarajućeg javnog interesa, doći do unaprjeđenja rudarske djelatnosti i obezbjeđenja održivog korišćenja neobnovljivog mineralnog resursa zasnovanog na njegovom dugoročnom korišćenju - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da im je cilj da se obezbijedi racionalno, ekonomično, pravilno i efikasno korišćenje prirodnih bogatstava, tehničko-tehnološko unaprjeđenje i očuvanje životne sredine, kao i povećanje zaposlenosti.

Portal Analitika