Društvo

Atelje “Egziperi”: Udišu novi život starim stvarima

Idejom da ožive stare stvari, prije tri godine počeo je sa radom atelje “Egziperi” u kojem svoje zamisli svakodnevno pretvara u zanimljive kreacije Vanja Tomović, zajedno sa svojim prijateljima Rankom Vučurovićem i Jelenom Šućur.



Atelje “Egziperi”: Udišu novi život starim stvarima
onogošt.meIzvor

Firma nazvana po tvorcu kultne knjige “Mali princ”, Antoanu de Sent Egziperiju, u početku je bila samo pustolovina u koju su se upustili naši sugrađani, da bi kasnije tek počeli o tome da razmišljaju kao o biznisu redizajniranja i oslikavanja namještaja.

“Ideja se razvila iz velike zaljubljenosti u boje koje obogaćuju i uveseljavaju život, kao i drvo koje je i osnovni materijal Egziperi brenda. Osim  namještaja oslikavamo i drvene tanjire, kalice, blokove i slično”, priča nam Vanja sjećajući se njihove prve izložbe održane u avgustu 2014. godine u prostorijama crkvene gostionice Pasha u Nikšiću koja joj je, kako kaže, ostala u dugom i lijepom sjećanju.

U ovom, nimalo lakom poslu, koriste se različite tehnike.

image-0-02-05-7f600a2265bc294ac8e1eca0eb160787b3a3632ba6ad14ecc0e26190e949233f-v-0

„Oslikavamo akrilnim bojama. Akrilne boje temelje se na bazi vode tako da su idealne za rad na drvetu. Ponekad koristimo SHABBY CHIC efekt kada namještaju želimo podariti dotrajali, pohabani izgled”, objašnjava ona. Ipak, kako dodaje, to je lakša i ljepša strana posla.

„Najveće poteškoća nam zadaje šmirglanje. Nekada budu potrebni sati, a nekada i dani da bi skinuli staru boju sa nekog komada namještaja. Nakon toga slijedi lakši i kreativniji dio – oslikavanje“, dodaje ona.

Za naše sugrađane kaže da su najbolje mušterije pored Podgoričana i Tivćana gdje nerijetko učestvuju na sajmovima, a njihovi kupci su različitih profila. Tako ima onih kojima se dopada Mali Princ, a tu su i ljubitelji Korta, Fride, Dylan Doga, Jima Morrisona, Bob Marleya...

Njihove usluge, uvjerena je Vanja, su kvalitetne, što, kako kaže, rijetko ide uz najniže cijene.

“Mislim da svi trebamo preispitati naše sisteme vrijednosti, da li zaista želimo hladne, kliničke dizajne jednokratnih pločastih materijala koji će završiti na deponiji u roku od nekoliko sljedećih godina ili treba razmisliti o trošenju istog novca na kvalitetan redizajniran  namještaj?”, sa stilom je ona ujedno pitala i dala odgovor zašto ljudi treba da odaberu “Egziperi”.

Vanja ima svoj matični posao, te tako brendovske stvari stvara u slobodno vrijeme. Objašnjavajući šta za nju i njene prijatelje znači oslikavanje, ali i dočaravajući kako njihovi kupci vide ovaj neobičan biznis, kaže da o tome najbolje svjedoče riječi  posjetiteljke njihove facebook stranice: “Vi baš živite svoju bajku i to je ono sto kažu:  živi i radi svoju strast i bićes srećan”. Vanja namjerava baš to – da nastavi da živi bajku, koja je više i od ljubavi i umjetnosti.

“Ja se i dalje planiram baviti ovim poslom, možda krenemo u još neko područje, neke nove izazove”, vjeruje ona.

Portal Analitika