Kultura

Majkl Hačens i prokletstvo pod teškim loknama

Pjevač grupe INXS bio je rokenrol zvijezda megalomanskih razmjera kakvih sada više nema. Bio je toliko teatralan, beskrajno talentovan i nesrećan, da se ne može zamisliti u današnjoj eri, kada se muzičari posmatraju drugačije



Majkl Hačens i prokletstvo pod teškim loknama
S.S.
S.S.Autor
Objektiv/PobjedaIzvor

Sve što želim je da se ovo završi, pa da počne ponovo, drugačije i onako kako je trebalo – rekao je Majkl Hačens sestri Tini na dan kada je oduzeo sebi život, 22. novembra 1997. godine u hotelskoj sobi u Sidneju.

I ovog 22. novembra, kao i svakog u posljednjih 20 godina, jedna dama u bijelom, sada već starica skrivena iza tamnih naočara, položila je bijelu ružu na spomenik bratu, pjevaču grupe INXS.

Apolon rokenrola

Majkl Hačens bio je rokenrol zvijezda megalomanskih razmjera kakvih sada više nema. Savršeno je pripadao devedesetima. Anđeo u crnom, dječak sakriven pod teškim loknama, Apolon stadionskog roka, Vajldov Dorijan Grej i Vergilijev Katul u jednom – sublimiran kao ikona pop muzike, proživio je ono najbolje i najgore što je nosila jedna velika muzička era. Bio je toliko grandiozan, teatralan, beskrajno talentovan i nesrećan, da se ne može zamisliti u današnjoj, mnogo ciničnijoj eri, u kojoj se muzičari percipiraju drugačije.

Kakav je zaista bio Majkl Hačens i kakva je osoba želio da bude, najbolje pokazuju snimci izvedbi tih paklenih himni čežnje i nedostajanja sa londonskog „Vemblija“. Tada je samo nekoliko taktova pjesme „By My Side“ bilo dovoljno da Majkl zagrli cijeli stadion i zatvorenih očiju stvori intimni prostor za više od 100.000 duša...

Ovo je ipak priča o njegovoj smrti i onom Majklu od kog je želio da pobjegne. Hačens je bio savršeno svjestan sebe. Tri godine ranije rasturio je porodicu Boba Geldofa, kada je započeo aferu sa njegovom suprugom Šonom Jejts.

Paparaco pakao

Tri godine svakodnevne medijske torture pretvorile su njihove živote u paparaco pakao. Sa druge strane, već te 1997. godine grupa INXS polako je postajala meta cinizma kolega sa sve aktivnije alternativne scene. Za Noela Galagera iz benda Oasis bili su, na primjer, klinačka zabava za djevojčice. Kako su samo Majkla boljele te riječi!

U suštini, ta godina bila je zenit jedne možda i posljednje velike ere mejnstrim kulture. U bijegu od paparaca, 11 sedmica ranije, život je izgubila princeza Dajana. Majkl je svoj bijeg režirao na bizarniji, tragičniji način.

Tog jutra u Sidneju, Majkl je nazvao Šonu, koja je bila u Londonu, i molio je u suzama da dođe sa njihovom novorođenom ćerkom Tajger Lili. Bob Geldof, najmoćnija figura muzičke industrije, svim zakonskim silama zabranjivao je da se dijete razdvoji od polusestara.

Pod dejstvom alkohola, Majkl je nazvao i Geldofa, prijeteći i psujući ga. To su posljednje riječi koje je uputio bilo kome. Te noći vezao je kaiš od zmijske kože oko vrata.

Obrt iz sapunice

Nakon 20 godina, Majkl Hačens blista onim sjajom koji je želio – tragično lijepe zvijezde, žrtve pogleda onih koji su ga obilježavali i željeli da mu otmu dio intime. Dva dana nakon smrti, prijatelj Nik Kejv pjevao je mu je „Into My Arms“ u Sidneju, dok je Hačensov pepeo klizio niz vjetar u zagrljaj Zalivu.

Pola Jejts preminula je tri godine kasnije, predozirana heroinom. Djevojčica Tajger Lili postala je nova meta žute štampe, u beskrajnom sudskom procesu u kojem je Bob Geldof dobio starateljstvo. Djevojčica tužnih očiju i indijanskog imena nije naslijedila ni dolar od oca – nekoliko mjeseci nakon Majklove smrti otkriveno je da od milionske zarade od muzike njemu nije pripadao ni cent.

Tračak pravde, obrt kao iz sapunice o bogatoj porodici iz devedesetih, stigao je početkom sedmice: vijest da je bivši agent grupe INXS na ofšor računima pronevjerio desetine miliona dolara od zarade benda...

 

FOTO: vice.com

Portal Analitika