Kultura

Lanisteri uvijek vraćaju svoje dugove

Nikolas Koster-Voldo zalizao je zlatnu grivu, nabacio bajkerske brkove i tetovaže i objasnio što je gluma kolegama iz serije „Game of Thrones“



Lanisteri uvijek vraćaju svoje dugove
Marija Ivanović
Marija IvanovićAutor
Objektiv/PobjedaIzvor

Tokom sedmica kada bioskopima hara milijarditi loši superherojski film kao što je „Justice League“ Zeka Snajdera, ostanite kući i poštedite troška i svoj pješčani sat, i novčanik i mozak. Ako se malo potrudite, nećete tako teško pronaći neki nepravedno zanemareni naslov u internetskom pandemonijumu. U velikoj onlajn kanti za đubre kriju se neki prilično ubjedljivi filmovi, ne tako uočljivi na glavnom radaru. Baš takav je „Shot Caller“ u režiji Rika Romana Voa.

Glumačka lekcija

Prilično bezvezan naslov, zar ne? Mediokritetski u najmanju ruku, čak i ako znate da je „shot caller“ čovjek koji ima visok „čin“ u bandi, „naručilac metaka“, onaj koji se već toliko dokazao, da sada drugi završavaju poslove za njega. Ni šturi opis filma ne ide u prilog filma Rika Romana Voa. Ko zna koliko puta ste pogledali ili naišli na ostvarenje koje pokazuje kako popravne institucije urnišu psihu kažnjenika.

Jedini koji može da vas privuče ovom filmu je Nikolaj Koster-Voldo, svjetski proslavljen ulogom Džejmija Lanistera u seriji „Game of Thrones“. I to je teško, s obzirom na to da je ove godine nekoliko zvijezda ovog serijala dobro zabrljalo u filmskim ekskurzijama. No, neka vas ne zavaraju neuspjesi Emilije Klark („Voice from the Stone“) i Pitera Dinklidža („Rememory“). „Shot Caller“ je ubjedljiv film najviše zahvaljujući glumačkom umijeću i širini Nikolasa Kostera-Voldoa koji je zalizao lanistersku zlatnu grivu, nabacio bajkerske brkove i tetovaže i objasnio što je gluma „GOT“ kolegama.

Prodaja formule

Na početku filma Džejkob (Koster-Voldo) izlazi iz zatvora poslije odsluženja desetogodišnje kazne. Međutim, iako je napustio ćeliju, nije mogao da ostavi za sobom etiketu Money – nadimak koji je dobio ubijajući i dilujući drogu sa neonacističkom zatvorskom bandom. Džejkob je dobio zadatak od Zvijeri, lidera arijevskog čopora. Ako ga ne ispuni, staviće svoju porodicu u opasnost.

„Shot Caller“ nije izmislio formulu: „U zatvoru si ratnik ili žrtva. Tamo ništa između lovca i plijena ne može da opstane“. Ipak, pored mnogih klišeiziranih momenata, uspijeva da nam proda priču o čovjeku koji je i brutalni kriminalac, i dobar tip i jedini kovač sopstvenog moralnog koda.

Odličan ritam

Priča hvata na udicu od prvog minuta i ne pušta do kraja. Dva sata prolazi kao tren zato što je montaža vrlo vješta, a ritam filma potpuno pogođen. Film skače od Džejkobove prošlosti do sadašnjosti i tako ukrug, efikasno prikazujući kako se gospodin u odijelu, ozbiljni poslovni čovjek i savjesni otac pretvorio u čovjeka koji prolazi nožem kroz ljudsko meso kao da reže puter. Vo niti žuri, niti razvlači radnju. Tačno zna gdje treba da ubrizga sirovu akciju i na kom mjestu film mora da uspori da bi gledaoci dobili šansu da upoznaju karaktere.

Sporedni glumci – od Džona Bertnala do Holta Makalanija - rade dobar posao, ali ovaj film je definitivno šou Nikolaja Kostera-Voldoa. Dok se pred vašim očima skalapju kockice i slaže priča „a la Breaking Bad“, prosto poželite da vidite ovaj film u formi serije.

Taj osjećaj doseže vrhunac u finišu, kada se priča zaokružuje u „GOT“ fazonu „Lanister uvijek vraća svoje dugove“, a Koster-Voldo vam proizvodi osjećaj u stomaku kao da ste stali na nagaznu minu. Zato nemojte da vas prevari mediokritetski naslov filma. „Shot Caller“ je vožnja za pamćenje.

Ocjena: 7,5 / 10

Režija: Rik Roman Vo Uloge: Nikolaj Koster-Voldo, Džon Bertnal, Holt Makalani, Džefri Donovan, Lejk Bel Trajanje: 121 min

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=QQxjyRr9k2E

FOTO: cinemavo.com

Portal Analitika