Kultura

Martinović: Na pola puta do ozbiljnog festivala

Direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović kazao je za Pobjedu da će Podgorica film festival biti organizovan sa minimalnim budžetom. Uprkos lošim uslovima, on je uvjeren da ova festivalska priča ima smisla i da će se razvijati u budućem periodu.



Martinović: Na pola puta  do ozbiljnog festivala
PobjedaIzvor

POBJEDA: Koliki je budžet festivala?

MARTINOVIĆ: Budžet je oko 16.000 eura. Još nije zaključen jer čekamo realizaciju određenih pregovora. Ako uporedite sa festivalom u Herceg Novom, koji ima budžet od oko 160.000 eura, onda je jasno u kojim uslovima radimo, ali sa idejom da to bude jedan nukleus koji će se razvijati.

POBJEDA: Ako stalno govorimo o minimalnim budžetima i teškim uslovima, da li uopšte vidite budućnost ovog festivala?

MARTINOVIĆ: Postavili ste ključno pitanje. To je zaista dilema koju ja lično imam pred svaki festival. Mislim da sam prilikom otvaranja prvog festivala citirao jednog američkog autora, koji kaže da je ljubav i rat lako započeti, ali ih je teško završiti. U kulturi je obrnuto, teško je nešto započeti, a lako je ostaviti ili završiti. I zaista, ovo je neki naš napor da dokažemo da sa tim malim novcem možemo da napravimo nešto zanimljivo, sa idejom da će oni koji ulažu novac iz godine u godinu biti izdašniji. Nemamo megalomanske projekcije, ne očekujemo da dođemo do budžeta u Herceg Novom, nego da ovo bude jedan zanimljiv gradski festival, koji može da dobije takmičarski karkter, uključi neke nove sadržaje, dovede goste, šireći svoju platformu. POBJEDA: Koliko novca bi za to bilo potrebno?

 MARTINOVIĆ: Sa novcem od 30 do 40 hiljada eura može se napraviti ozbiljan festival koji ima i takmičarski karakter i koji može u koncepcijskom smislu da ponudi neke inovacije. Mi smo na pola tog puta, ali imam dilemu – ostaviti sve ili gurati dalje. Nijesam čovjek koji lako odustaje. Ako neka stvar vrijedi, za nju se treba boriti. Ako to bude nemoguće, najlakše je iz toga izaći. Izazovi su veliki, naše želje su najbolje, a šansa da se oklizneš je takođe velika. Imamo glavni grad u kojem nemamo adekvatnu salu da prikažemo film. Naravno da je ovo jednim dijelom improvizacija, ali to neće biti prevlađujući utisak, upravo zbog sjajnih filmova koje će podgorička publika rijetko biti u prilici da vidi neđe drugo.

Portal Analitika