Politika

Damjanović: O povjerenju Stankoviću raspravljati u parlamentu

Poslanik u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović ocijenio je u izjavi za Pobjedu da je inicijativa Demokratskog fronta o smjeni vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića legitimna i najavio svoj povratak u parlament kada se bude raspravljalo o toj temi.



Damjanović: O povjerenju Stankoviću raspravljati u parlamentu
PobjedaIzvor

 - Upoznat sam sa inicijativom, ista je legitimna jer su poslanici ti koji su ga birali i imaju pravo i da iniciraju njegovu smjenu, a gospodin Stanković ima tzv. funkcionalnu i komandnu odgovornost u Tužilaštvu, kao čelni čovjek državnog tužilaštva - kazao je Damjanović u izjavi za Pobjedu.

Inicijativu za smjenu Stankovića predložilo je 18 poslanika Demokratskog fronta ali nijesu naišli na podršku ostatka opozicije, kojima ta ideja nije dovoljan razlog za povratak u parlament. Za smjenu Stankovića neophodna je kvalifikovana većina od dvije trećine poslanika, što je nemoguća misija za Front.

Damjanović, kao i Demokratski front ima mnogo zamjerki na račun vrhovnog državnog tužioca. - Imajući u vidu da se gotovo cjelokupno tužilaštvo stavilo u funkciju političkog procesa tzv. državnog udara, u potpunosti je izostala borba Tužilaštva protiv brojnih slučajeva visoke korupcije, odnosno organizovanog kriminala, u kojima su akteri državni i politički funkcioneri i predstavnici krupnog kapitala, objasnio je Damjanović.

Prema njegovim riječima tzv. slučajevi visoke korupcije koji su procesuirani sporazumima o priznanju krivice, gdje je Tužilaštvo jedan od aktera sporazuma nijesu zaokruženi jer je na djelu opstrukcija pravde i izbjegavanje izvršenja ionako minimalnih sankcija u odnosu na priznata krivična djela.

- Sve je to dovoljan razlog da se o odgovornosti VDT-a raspravlja pred licem javnosti u Skupštini Crne Gore - zaključio je Damjanović.

Portal Analitika