Društvo

Lične karte na Cetinju izdaju se u skladu sa Zakonom

Lične karte i lične isprave na Cetinju izdaju se u skladu sa Zakonom, isključivo shodno zahtjevima građana, kazali su Ministarstva unutrašnjih poslova povodom teksta „URA Cetinje“, u kome se navodi da se na Cetinju, danima u ispostavi MUP-a rješava po neuobičajeno povećanom broju zahtjeva poništavanje i izdavanje ličnih karata, a povodom održavanja lokalnih izbora.
Lične karte na Cetinju izdaju se u skladu sa Zakonom
Portal AnalitikaIzvor

“25. septembra 2017. godine Predsjednik Crne Gore donio je Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini Prijestonice Cetinje, kao i Skupštinama opštine Mojkovac i Petnjica, koji će se održati 26. novembra 2017. godine. U periodu od 01. septembra 2017. godine do 01. oktobra 2017. godine u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, odobreno je 60 zahtjeva za izdavanje ličnih karata, odnosno izdato je 60 ličnih karata. U periodu od 01. oktobra 2017. godine do 01. novembra iste godine u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, odobreno je 78 zahtjeva za izdavanje ličnih karata, odnosno izdato je 78 ličnih karata”, kazali su iz MUP-a.

Napominju da je u periodu od 01. novembra 2017. godine, zaključno sa današnjim danom, u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, odobreno 50 zahtjeva za izdavanje ličnih karata, odnosno izdato 50 ličnih karata, iz čega se jasno vidi da u odnosu na prethodni period nije bilo povećanja broja zahtjeva za izdavanje ličnih karata.

Kako napominje DPS, zakonom o ličnoj karti, propisano je da je građanin koji je navršio 18 godina života, ima crnogorsko državljanstvo kao i prebivalište u Crnoj Gori obavezan da ima ličnu kartu, te da je isti u obavezi da u roku od od tri mjeseca poslije navršenih 18 godina života podnese zahtjev za izdavanje lične karte.

Građanin je obavezan da podnese zahtjev za izdavanje lične karte, u roku od osam dana od dana prestanka važenja lične karte, oglašavanja iste nevažećom uslijed gubitka ili utvrđivanja razloga za zamjenu lične karte.

Takođe, kako dodaju, zahtjev za izdavanje lične karte građanin podnosi lično, dok za građanina mlađeg od 18 godina života i drugog poslovno nesposobnog lica, zahtjev podnosi roditelj, zakonski zastupnik ili staratelj. “Starom, bolesnom i licu sa invaliditetom omogućava se olakšan način podonošenja zahtjeva za upotrebu mobilne stanice radi uzimanja podataka za izdavanje lične karte.”

“Iz gore navedenog jasno proizilazi da se lične karte u Filijali za građanska stanja i lične isprave Cetinje, izdaju u skladu sa Zakonom, isključivo shodno zahtjevima građana, koji su obavezni da imaju novu ličnu kartu, te da ne postoji mogućnost da Ministarstvo unutrašnjih poslova zahtjev za izdavanje ličnih karata podnese po službenoj dužnosti, niti postoji mogućnost bilo kakvih zloupotreba insinuiranih tekstom „URA Cetinje“, te iste odbacujemo kao neosnovane”, poručuju iz MUP-a.

Portal Analitika