Kultura

Peaky Blinders, S04E01: Italijani su izlili metak

Članovi birmingemske bande dobili su pisma sa „crnom rukom“. Italijanski mafijaš, kog igra Edrijen Brodi, stigao je da osveti smrt oca. Brodi se pojavio kratko i izgovorio samo nekoliko riječi, ali sasvim dovoljno da utjera jezu u kosti
Peaky Blinders, S04E01: Italijani su izlili metak
Objektiv/PobjedaIzvor

Odložite viskije na sto, skrajnite raskošne prostitutke iz krila inapunite pištolje kuršumima - po naređenju birmingemske bande. Članovima porodice Šelbi biće potreban svaki čovjek, ako žele da dočekaju naredni Božić.Četvrta sezona serije „Peaky Blinders“ je tek počela, ali zavađena porodica je možda već zakasnila da shvati koliko je istinita rečenica: „Mi nijesmo piki je*eni blajndersi ako nijesmo zajedno!“ Jedan Šelbi vjerovatno više ne diše – ako ne i dvojica.

Kreator serijala Stiven Najt ponovo je prevazišao sebe maestralnim otvaranjem nove sezone. Glumačka ekipa, scenario, fotografija, soundtrack, kostimi, stilizovano nasilje i perfektna završnica ostavili su bez života čak i gledaoce koji ne otkidaju previše na birmingemsku bandu – ako takvi uopšte postoje.

02-luka-sangreta

Razoreni odnosi

U finišu treće sezone policija je došla po Artura (Pol Anderson), Džona (Džo Kol), Majkla (Fin Kol) i Poli (Helen Mekrori). Tomas (Kilijan Marfi) je pustio da ih pohapse, uz šapat: „Vjerujte mi, braćo.“ I vjerovali smo da je žrtvovanje porodice dio nekog većeg, samo njemuznanog plana, ali jesmo pomrli od straha na početku nove sezone, kada su prestravljeni Artur, Džon, Majkl i Pola zakoračili ka crnim vješalima.

Šelbijevi su spašeni u posljednjem času, ali ne izgledaju tako šest mjeseci kasnije, 23. decembra 1925. godine kada počinje radnja četvrte sezone. Sa vješala su sišli kao duhovi.

Pola traži mir u alkoholu, tabletama i vizijama. Majkl ne može da zaspi bez kokaina. Džon izgleda tupo i beživotno. A Artur? Citirajmo Džona: „Treba da mu kupimo pribor za šivenje za Božić. Možda konačno prišije mu*a nazad.“

Niko od njih nije oprostio Tomasu. Porodica je raskomadana. Tomas primjenjuje staru taktiku da otupi gubitak. Seks, alkohol i sloboda - ili makar njen privid. Koliko samo izgleda nepobjedivo dok truli iznutra...

 

Carstvo nasilja

- Nastavite, prijatelji. Ne plašite se ničega. Metak koji će me ubiti još nije izliven – vikao je Napoleon davnog 18. februara 1814. godine, hrabreći posustale francuske vojnike.

Tomas je takođe vjerovao da metak za njega još nije izliven, ali onda je dobio pismo sa „crnom rukom“. Istim pečatom italijanske mafije iz Njujorka potpisane su i koverte namijenjene ostalim Šelbijima. Luka Šangreta (Edrijen Brodi) izlio je metke da se osveti za smrt oca, kog je birmigemska banda koštala glave u prethodnoj sezoni.

Italijan se pojavio kratko i izgovorio samo nekoliko riječi, ali uvod je bio savršen. Na pitanje carinika koja je svrha njegove posjete, Brodi je lakonski odgovorio: „Užitak“. Lukavi osmijeh i pogled ispod šešira u stilu najvećih filmskih zvijezda iz dvadesetih godina prošlog vijeka, utjerali su jezu u kosti. Tomas je dobio protivnika sebi ravnog, što je dokazalo iznenadno otvaranje vatre u završnici epizode.

Nego, upravo se Tomas pobrinuo da Italijani ne povedu odmah na početku prve utakmice. Fascinantna podrumska scena eliminacije njujorškog špijuna, koji se infiltrirao u njegov dom, jedna je od najgrozomornijih u istoriji birmingemske bande- i televizije. Ne možete da ne klimnete Tomasu glavom, dok se na njegovom krvavom licu očitava jasna poruka: svako je carstvo sagrađeno na nasilju.

03-dzesi-iden

 

Perverzni užitak

Osim osvetoljubivog Italijana, prva epizoda sjajno je uvela još jedno novo lice. Džesi Iden (Čarli Marfi), borkinja za prava radnika, ušetala je u Tomijevu kancelariju praćena zaraznom pankerskom obradom pjesme „Red Right Hand“. Iako ju je šef nazvao „dušice“ i nadmudrio u visokooktanskom razgovoru, sasvim je jasno da je Džesi ravna Tomasu. Dobro će ga zaboljeti glava.

Do kraja sezone imamo još pet epizoda. U jednom momentu ugledaćemo lice Ejdana Gilena - Maloprstića iz serije „GOT“. Najt je otkrio da glumac igra lika, čije je pozivanje ravno stiskanju nukelarnog dugmeta. To znači da će Šelbije prije Gilenovog upada snaći velike nevolje. Budite sigurni da ćemo perverzno uživati u njima. Scenario i glumačka ekipa serije „Peaky Blinders“ jetoliko jaka, da jedva čekamo da nešto slomi Šelbijeve. M. I.

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=whgdkjDJAjg

 

FOTO: metro.co.uk / tvtime.com / ew.com

Portal Analitika