Društvo

Vukčević razriješen članstva u RTVCG

  Crnogorski parlament razriješio je danas člana Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTVCG) Nikolu Vukčevića sa te funkcije.


 Vukčević razriješen članstva u RTVCG
MinaIzvor

Za ovu odluku glasalo je 39 poslanika. Protiv su bili poslanici Force i Liberalne partije Genci Nimanbegu i Andrija Popović.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTVCG određeno je da članove Savjeta te medijske kuće imenuje i razrješava Skupština Cme Gore. 

Agencija za sprječavanje korupcije je dostavila Administrativnom odboru odluku kojom |e utvrđeno da je Vukčević, kao javni funkcioner, prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, u vezi sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTVCG.

Administrativni odbor je 15. novembra ocijenio da je nesporno da je Vukčević prihodovao od privrednog drustva "Galileo production" Podgorica, po osnovu ugovornog odnosa, 2.600 EUR na ime honorara za režiranje dokumentarnog filma.

To je, smatra Odbor, u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG. 

Podsjeća se da je Zakonom određeno da članovi Savjeta ne mogu biti „lica koja, kao vlasnicl udjela, akcionarl, članovi organa upravljanja, članovi nadzornih organa, zaposleni i slično, imaju interesa u pravnim licima koja se bave proizvodnjom radio i televlzljskog programa, tako da bi njegovo članstvo u Savjetu moglo da dovede do sukoba interesa". 

Nimanbegu je kazao da je konflikt interesa teško utvrditi i da neće podržati razrješenje Vukčevića.

„Smatram da režiranjem dokumentarnog filma Vukčević nije ugrozio javni interes“, kazao je Nimanbegu.

Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja je naglasio da su nesporni prekršaji Vukčevića i da se preko toga "ne može preći".

Popović je kazao da je neophodno sačuvati autonomiju Javnog servisa, koje, kako je kazao, nije bilo tri decenije.

„Vukčević je samo radio svoj posao“, kazao je Popović i ocijenio da bi trebalo saćekati postupak koji se tim povodom vodi pred Upravnim sudom.

„Do tada nećemo glasati za razrješenje Vukčevića, jer u tom slučaju pravimo veću štetu nego korist“, rekao je Popović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milorad Vuletić je kazao da Administrativni odbor nije socijalna ustanova i da je ovo jedan od najlakših predmeta. „Imamo odluke i nadležnih isntitucija, prvenstveno Agencije za sprečavanje korupcije“

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović je kazala da je suština da će glasanjem za razrješenje Vukčevića pokazati da se poštuje zakon i vladavina prava.

Crnogorski parlament izabrao je za člana Savjeta Agencije za elektronske medije slikara Rajka Todorovića. Njega je za ovu funkciju predložio Crnogorski PEN Centar.

 

Portal Analitika