Abiznis

MBA: Okrugli sto o efektima Zakona o planiranju i izgradnji

U organizaciji Montenegro biznis alijanse danas je u Podgorici okrugli sto na temu : “Efekti Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata na obezbjeđivanje sredstava od finansijskih institucija“.

MBA: Okrugli sto o efektima Zakona o planiranju i izgradnji
Portal AnalitikaIzvor

Nakon uvodnog izlaganja predstavnika MBA, Ministarstva održivog razvoja i turizma, i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore, koji su ukazali na važnost ove teme uslijedila je diskusija.
U toku diskusije predstavnici Ministarstva, predstavnici bankarskog sektora, investitora, kao i članovi MBA, raspravljali su o uticaju Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata na procedure odobravanja kredita iz razloga što u ovom Zakonu ne postoji građevinska dozvola.

Predstavnici ministarstva ukazali su da je izjava revidenta, odnosno firme, substitut za građevinsku dozvolu obzirom da je revident dužan da u postupku revizije provjeri sve tehničke i pravne aspekte projekta i shodno tome podnese izjavu da je objekat podoban za gradnju. U postupku koji zamjenjuje upotrebnu dozvolu izjava stručnog nadzora da je objekat izgrađen u skladu sa propisima će biti adekvatan dokaz za upis prava svojine na novoizgrađenom objektu.

Banke je interesovalo kako da se obezbijede u ovom postupku. Predstavnici iz ministarstva su objasnili da je u Zakonu propisana minimalna suma osiguranja projektanata i revidenata, revident može u dogovoru sa investitorom, u zavisnosti od vrijednosti projekta, da usaglašava sumu osiguranja koja će biti zadovoljavajuća za banke. Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma su veoma pozitivno ocijenili rad i zalaganje MBA kada je navedeni zakon u pitanju.

 

Portal Analitika