Politika

Brajović: Ne pristajemo na ucjene

Vladajuća većina spremna je da u najboljem interesu građana otvoreno razgovara o svim pitanjima, ali ne može da pristane na nerazumne ucjene koje suštinski imaju za cilj da prikriju nespremnost za dijalog, rekao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.


Brajović: Ne pristajemo na ucjene
Portal AnalitikaIzvor

Iz Skupštine je saopšteno da je Brajović na sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Podgorici predstavio dosadašnje i najavio buduće aktivnosti u vezi sa podizanjem efikasnosti skupštinske službe koja treba da odgovori izazovima savremenog načina funkcionisanja parlamenta u 21.vijeku. 

Navodi se da je Brajović govoreći o selektivnom neučestvovanju opozicije u radu Skupštine naveo brojne pokazatelje kojima vladajuća većina pokazuje odgovornost u želji za punim sastavom parlamenta i dobru volju prema opozicionim poslanicima.

"Mi smo spremni da u najboljem interesu građana otvoreno razgovaramo o svim pitanjima, ali ne možemo da pristanemo na nerazumne ucjene koje suštinski imaju za cilj da prikriju nespremnost za dijalog", rekao je Brajović. 

On je ocijenio da je od konstituisanja 26. saziva, uočljivo potpuno nejedinstvo opozicije u političkim stavovima.

"Zahtjev za ponavljanjem izbora, čime bismo dezavuisali pravni sistem Crne Gore i delegitimisali institucije sistema, odlučno odbacujem. Naša je obaveza da opravdamo povjerenje građana, konstantno unaprjeđujući rad državnih institucija", rekao je Brajović.

On je ocijenio da će uvijek biti izazova, ali da je siguran da su Crna Gora, i njen parlament kao ogledalo društva, spremni da se prema njima odnosi uz puno uvažavanje i zastupljenost svih svojih različitosti.

"Predanošću i posvećenim radom svih predstavnika građana koji učestvuju u radu Skupštine, postigli smo veću efikasnost u radu, nema zaostalih izvještaja koje treba razmatrati, ne postoji prijedlog zakona koji je „na čekanju“, a redovno se održavaju sjednice na kojima premijer i ministri odgovaraju na poslanička pitanja", rekao je Brajović. 

Ambasador Italije Vinćenco Del Monako, istakao je da je Crna Gora zemlja koja zavređuje poštovanje, koja ima podršku međunarodne zajednice i zemlja u kojoj se vrijedi zadržati.

Govoreći o parlamentarnim izborima, Del Monako je kazao da je završni izvještaj posmatračke misije između ostalog preporučio niz mjera i promjenu normative, kako bi još više unaprijedili standarde koji su u oktobru prošle godine bili na više nego odgovarajućem nivou. 

Del Monako je ocijenio da su to bili izbori koji zbog velike izlaznosti glasača potvrđuju potpuno i logično povjerenje u crnogorsku demokratiju, koja ove godine slavi desetogodišnjicu Ustava. 

"Ne mogu prećutati da je tekući bojkot parlamentarnog rada, potpuni ili selektivni - u zavisnosti od partija, razlog čestog preispitivanja i promišljanja u okviru diplomatskog kora", rekao je Del Monako. 

On je ocijenio da je uzdržavanje od učešća u parlamentarnom radu i pored brojnih i iskrenih apela, i pored toga što nije spriječio funkcionisanje Skupštine, ipak suzilo prirodnu dijalektiku među političkim snagama.

Navodi se da je govoreći o međunarodnom ugledu Crne Gore, ambasadror Italije rekao da „pod budnim okom mojih ovdje prisutnih kolega, mislim da mogu da ustvrdim da postoji opšta saglasnost, opšta podrška, evropskoj perspektivi Crne Gore“.

Del Monako je naglasio da je ova godina bila bogata rezultatima i ne malim izazovima na unutrašnjem planu, isto kao i na vanjskom, u čemu je uloga Skupštine Crne Gore od presudne važnosti. 

"Posjete koje ste primili, kao i one koje ste učinili u inostranstvu, ostavile su traga, kako po dubini i tačnosti analize nacionalne i regionalne scene koju ste ponudili Vašim visokim sagovornicima, tako i zbog Vašeg odnosa prema uzvišenim, plemenitim vrijednostima i demokratskim principima, bez pristrasnosti i uz puno poštovanje i sasvim udaljenih političkih mišljenja", rekao je Del Monako.

Navodi se da je u razgovoru sa šefovima diplomatskih misija, koje su posebno zanimale aktivnosti Radne grupe, učestvovao i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, koji je konkretnim primjerim ukazao na potpunu transparentnost i efikasnost rada tog skupštinskog tijela, kao i posredno učešće opozicije u njenom radu. 

Portal Analitika