Svijet

Mogerini: Realnost koja se ostvaruje

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da ideja o "zajedničkoj bezbjednosnoj strukturi i saradnji EU" više nije plan ili san, već realnost.
Mogerini: Realnost koja se ostvaruje
b92.netIzvor

Govoreći na godišnjoj konferenciji Evropske agencije za odbranu, Mogerinijeva je rekla da su 23 članice potvrdile spremnost, a da će im se uskoro pridružiti još.

"Gradimo Evropsku uniju bezbednosti i odbrane. Ovo više nije plan, ovo više nije san, ovo je realnost koja se ostvaruje", rekla je Mogerinijeva tokom govora u EDA.

Ona je podsjetila da je prije deset dana dobila sporazum o novom odbrambenom savezu (PESCO) unutar EU koji podrazumjeva finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, koje su dosad potpisale 23 članice. 

"San očeva i majki osnivača se konačno ostvaruje. Poslije više od 60 godina, tu su konačno svi temelji za izgradnju bezbjednosne Unije. Sada možemo da projektujemo i razvijamo svoje bezbjednosne mogućnosti zajedno, možemo da kupujemo zajedno kako bismo obezbjedili da uz efikasnu potrošnju imamo sve što nam je potrebno", rekla je Mogerinijeva. 

Šefica evropske diplomatije je rekla da će Evropa sada "moći da djeluje zajedno mnogo bolje nego ranije". 

"Moći ćemo da bolje odgovaramo na krize ili da ih spriječavamo, moći ćemo da osnažimo svoje saveznike, da načinimo svoje građane bezbjednijim. Gradimo bezbjednu Evropu na kontinentalnom nivou na nevjerovatno inkluzivan način", rekla je ona. 

Kako je rekla, to ne samo da nije bilo zamislivo prije 60 godina, već ni prije šest mjeseci. 

"Kako je govorio Nelson Mandela, uvijek je nemoguće dok to ne uradiš. Mi smo tu uradili. Uradili smo to zbog toga što su današnji bezbjednosni izazovi preveliki za bilo koju od članica pojedinačno i mi smo toga svjesni. Danas svi to razumeju i naši građani traže veću bezbjednost i efikasnije budžete i oni razumiju da su te dvije stvari moguće samo ako ujedinimo snage koristeći pun potencijal Evropske unije", rekla je ona. 

Podsjetimo, o "evropskoj vojsci" se govori već nekoliko godina, a šef EK Žan Klod-Junker je prije godinu dana rekao da je stvaranje evropske armije neizbježno, jer je "malo vjerovatno da će SAD u budućnosti brinuti o bezbjednosti Evrope". 

Upitan je i odnos SAD prema NATO, pa mnogi vide evropsku armiju kao nešto što će na kontinentu zamijeniti Alijansu. 

PESKO (Sporazum o stalnoj strukturnoj saradnji) promovišu prije svih Njemačka i Francuska.

 

Portal Analitika