Društvo

Prenošenje virusa dominantno seksualnim putem

Kod 11 osoba je način prenosa bio heteroseksualni, kod 2 osobe se ne zna način prenošenja, a kod 20 osoba identifikovan je homobiseksualni prenos (64%). 16 osoba je odmah počelo sa terapijom, a vrijeme od dijagnostike do početka terapije je iznosilo u prosjeku 1,5 mjeseci, pokazuje zvaničan Izvještaj Ministarstva zdravlja. 
Prenošenje virusa dominantno seksualnim putem
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal Analitika/Ministarstvo zdravljaIzvor

U Crnoj Gori su lani registrovana 33 nova slučaja infekcije HIV-om. Ovaj podatak ne znači da su se infekcije dogodile te godine, već da su registrovane u 2016. godini. Veći  broj registrovanih godini, može se objasniti povećanim testiranjem i jačanjem epidemiološkog nadzora.

Prema geografskoj distribuciji broj inficiranih je: 10 registrovanih u Podgorici, po četiri u Budvi i Kotoru, po dva registrovana u Herceg Novom, Beranama i Bijelom Polju i po jedan registrovani u Ulcinju, Baru, Mojkovcu, Petrovcu, Danilovgradu i Nikšiću.

Od ovog broja, 5 osoba (15%) su strani državljani ( dva migranta i tri na privremenom radu u CG). Najveći broj novootkrivenih je u dobnoj grupi od 20-39 godina (29 osoba-88%) i 4 (12%) u uzrastnoj dobi od 40-59 godina.

Kod 11 osoba je način prenosa bio heteroseksualni, kod 2 osobe se ne zna način prenošenja, a kod 20 osoba identifikovan je homobiseksualni prenos (64%). 16 osoba je odmah počelo sa terapijom, a vrijeme od dijagnostike do početka terapije je iznosilo u prosjeku 1,5 mjeseci.

Ukupan broj osoba na terapiji u Kliničkom Centru Crne Gore, do prvog decembra, iznosio je 115.

„Prema dostupnim podacima u 2015. godini stopa testiranja na HIV je iznosila 10,7/1000 stanovnika. U transfuziološkim jedinicama testirano je 17159 dobrovoljnih davalaca krvi, a po uputu ordinirajuceg ljekara ili usljed nekih drugih razloga testiranje je obavilo 2512 osoba. U mreži savjetovališta (DPST) u Crnoj Gori testirana je 1031 osoba. U Savjetovalištu za dobrovoljno i povjerljivo testiranje Instituta za javno zdravlje registrovane su 584 posjete radi testiranja i savjetovanja“, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika