Fudbal

Kako je Santjago Bernabeu očitao lekciju Miljanu Miljaniću

Kristijano Ronaldo i Karim Benzema postigli su po jedan jedini gol u španskom prvenstvu, ali su zato zdušno izbušili mrežu autsajdera Apoela na Kipru
Kako je Santjago Bernabeu očitao lekciju Miljanu Miljaniću
Sportski žurnalIzvor

Po dva gola, plus asistencija Portugalca Kristijana Ronalda za 6:0 i potvrdu plasmana u osminu finala.

Ronaldo, za razliku do prvenstva, odlično stoji u elitnom takmičenju. Iz meča u meč povećava prednost na vječnoj listi strijelaca, trenutno je na koti 114, a vodeći je i ove sezone: osam golova na pet mečeva.

Međutim, slaba izdanja u prvenstvu odrazila su se na njegovu psihu, pa je i pored pobjede 6:0, odapeo otrovnu strijelu u pravcu novinara poslije meča:

– Neću da dajem izjave. Kažem jedno, vi napišete nešto sasvim drugo... Zašto me bilo što pitate, kako uopšte da razgovaram sa novinarima – odbrusio je Ronaldo i produžio ka autobusu.

I ćutanje može da se smatra izjavom, ali pošto je Kristijano Ronaldo odbio da razgovara sa novinarima, biće zanimljivo vidjeti da li će ga na razgovor pozvati predsjednik Florentino Perez kao što je prije više od 40 godina to učinio Santijago Bernabeu sa Miljanom Miljanićem.

Miljanić je 1974. imenovan za trenera Reala, a nedugo potom se dogodila anegdota koju je često pričao kao lekciju iz profesionalizma.

Tek što se Miljanić skućio u Španiji, u gluvo doba noći pozvonio mu je telefon. Čuveni „MM” se pospan javio. S druge strane žice čuo je voditelja radio stanice, omiljene među kamiondžijama na španskim drumovima.

– Gospodine Miljaniću, želimo da vas uključimo u program i porazgovaramo o Realu – objasnio je sagovornik.

Miljanić je ljubazno odbio:

– Gospodine, pozna je noć, probudili ste me. Javite se sjutra, pa ćemo razgovarati.

To nije bio odgovor koji je radio-voditelj prihvatio i preko radio-talasa objavio je da je Miljanić odbio da razgovara.

Čim je Miljanić sljedećeg dana došao na trening dobio je još jedan poziv, onaj koji se ne odbija. U svoju kancelariju pozvao ga je tadašnji predsjednik Reala, Santijago Bernabeu.

– Gospodine Miljaniću, vi ste trener Reala, najpopularnijeg kluba na svijetu. Za Real navija mnogo vozača kamiona koji dok voze noću žele da znaju što se događa u klubu. Trener Reala uvijek mora da odgovori na poziv – održao je Bernabeu pridiku Miljaniću, ne čekajući opravdanje za poziv u sitne sate.

Portal Analitika