Kultura

Orač u modroj njivi neba

Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije, u saradnji sa Centrom za kulturu iz Bijelog Polja i Centralnom bibliotekom Crne Gore sa Cetinja organizuje program „Orač u modroj njivi neba“ - sjećanje na Huseina Bašića.
Orač u modroj njivi neba
Portal AnalitikaIzvor

Program će se održati u petak 24. novembra u galeriji Centra za kulturu, sa početkom u 17:30 sati. O liku i djelu književnika Huseina Bašića govoriće akademik Zuvdija Hodžić i mr Blaga Žurić, a biće prikazan i dokumentarni film o Bašiću „Od sunca ogrlica“ Bogića Rakočevića.

- Književni opus Huseina Bašića, originalan u pristupu, paradigmatičan po umjetničkim efektima, impresivan po obimu i raznovrsnosti, žanrovski pokriva sve književne rodove, naglašavajući dodatno njegovu svestranu obdarenost. Kao takav, ovaj unikatni opus je uistinu riznica, biblioteka mnogih knjiga skrivenih između korica svake Bašićeve objavljene knjige. Bašićev magnus opus predtsvlja neiscrpnu građu za mnoge buduće diplomatske radove, magistarske teze, doktorske disertacije iz književnosti, filozofije, antropologije, političke sociologije, etnologije, zapisao je Ferid Muhić u propratnom tekstu za Bašićevu knjigu poezije „Nedovršene tuge“,koju je povodom desetogodišnjice smrti Huseina Bašića nedavno objavio Almanah.

Husein Bašić je rođen 11. 2. 1938. godine u Brezovicama kod Plava. Završio je filozofski fakultet i radio kao gimnazijski profesor i u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i kulturu Crne Gore.

Objavio je brojne poetske i prozne knjige, te knjige narodnog stvaralaštva. Jedan je od značajnijih  književnika na južnoslovenskim prostorima. Umro je 3. novembra 2007. godine u Podgorici.  

Portal Analitika