Društvo

RTCG upozorena zbog nepoštovanja osnovnih novinarskih načela

Agencija za elektronske medije utvrdila je da Javni servis nije poštovao načela tačnosti, objektivnosti i nepristrasnosti u emisiji „Iz pravog ugla“ emitovanoj 18. oktobra, zbog čega im je izrečena mjera upozorenja.
RTCG upozorena zbog nepoštovanja osnovnih novinarskih načela
PobjedaIzvor

Kako se navodi u dokumentu Agencije, prigovor je poslao član nevladine organizacije Građanska alijansa Milan Radović koji smatra da je urednica emisije Duška Pejović morala da ga pozove i da čuje i njegov stav, jer je, kako navodi, iznijela neistine o njemu.

Gost u emisiji bio je predsjednik Administrativnog odbora Skupštine Luiđ Škrelja, a razgovarali su i o aktuelnoj situaciji u Savjetu RTCG, čiji je član i Milan Radović.

- Emiter nije pružio priliku da učestvuju u programu ili da komentarišu navode one osobe na čiji račun su iznešeni navodi o nepodobnim djelima ili negativne konotacije. Javnom servisu nalaže se da usaglasi emitovanje programskih sadržaja u okviru programa TVCG1 sa standardima definisanim u Zakonu o elektronskim medijima, podzakonskim aktima Agencije i izdatom odobrenju za emitovanje - piše u rješenju koje je potpisao direktor Agencije Abaz Džafić.

Kako dodaju, u okviru emisije „Iz pravog ugla“ dužni su da objave informaciju o mjeri koju je izrekla Agencija. Oni navode da je Radović 23. oktobra Agenciji dostavio prigovor u kome je naveo da su prekršeni članovi 5, 7, 8. i 11. Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima.   

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika