NATO

Trnovit put Crne Gore do NATO-a

Ulazak država zapadnog Balkana u NATO savez garancija je stabilnosti tog regiona, a napredak u četiri zemlje koje teže članstvu je vidljiv, zaključili su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore na konferenciji "Širenje NATO-a na zapadni Balkan" koju je Atlantsko vijeće Hrvatske organizovalo u Zagrebu.
Trnovit put Crne Gore do NATO-a
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski šef diplomatije, Srđan Darmanović, ocijenio je da je izuzetno važno da region ostane fokusiran na Evropsku uniju i NATO.

"Nema alternative, sve drugo vodi u stagnaciju i u košmarnu prošlost", smatra Darmanović, koji je ulazak svoje države u taj pakt proglasio najvećim spoljno-političkim uspjehom od proglašenja nezavisnosti.

Članstvo u tom savezu je Crnoj Gori već donijelo "opipljivu korist", time što je dodatno stabilizovalo zapadni Balkan i poboljšalo ekonomsku klimu u državi.

"To su prvi doprinosi, a najbolje tek dolazi", rekao je Darmanović, koji se zahvalio Hrvatskoj na pomoć u procesu pristupanja njegove Crne Gore u NATO.

"Podijelili ste s nama vaše znanje i iskustvo i bili ste s nama na svakom koraku. Prema tome vaš je stav najbolji primjer dobrosusjedskih odnosa", naglasio je Darmanović.

On je podsjetio da je Crna Gora imala trnovit put u Sjevernoatlantski savez.

"Mi smo ušli u vremenu obnovljenih sukoba na liniji istok-zapad, a ovo je područje jedno od mjesta gdje se trenutno vodi bitka za prevlast. Dio te strategije je ometanje ulaska zemalja u regiji u NATO, a Crna Gora je prva država koja je to morala prolaziti. Crna Gora je ulaskom u NATO po prvi put u istoriji postala dio zapadnog svijeta", istakao je Darmanović.

Inače, cilj današnje konferencije bila je razmjena mišljenja i iskustava među državama članicama NATO-a s ovih prostora, kao i očekivanja onih koje se pripremaju za ulazak u taj savez.

"Širenje NATO saveza izuzetno je podsticajan transformacijsko-reformski mehanizam koji doprinosi stabilnosti hrvatskog susjedstva, ali i NATO saveza kao zajednice slobodnih i miroljubivih zajednica", kazala je ministarka vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

Ona je naglasila kako se Hrvatska snažno zauzima za što hitniju aktivaciju akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu, što bi "dalo snažan podsticaj upravo onim snagama u toj državi koje ju predano nastoje stabilizovati i pokrenuti, te je usmjeriti u pravom smjeru".

Ustvrdila je kako se u Makedoniji vide odlučni potezi u smjeru evroatlantske integracije, te da se Hrvatska "osim što ohrabruje tamošnje vodstvo na nastavak unutrašnjih reformi, zauzima i da se što prije nađe prihvatljivo rješenje po pitanju imena kao zadnje prepreke za slanje pozivnice u NATO".

Foto: www.mvep.hr

Portal Analitika