Turizam

Stara varoš biće važan dio turističke ponude Glavnog grada

Za prvih devet mjeseci 2017. godine Glavni grad je imao trend rasta posjeta za 51,54% u odnosu na prošlu godinu, a ostvareno je 60,93% više noćenja, tako da već sada možemo reći da je 2017. na pragu da bude rekordna godina, sa najvećim brojem posjetа i noćenja u Glavnom gradu, kazala je Tatjana Popović za Portal Analitika.


Stara varoš biće važan dio turističke ponude Glavnog grada
Kristina Jerkov
Kristina JerkovAutor
Portal AnalitikaIzvor

Podgorica iz godine u godinu uspijeva da privuče sve veći broj turista – u 2015. ih je bilo 84 hiljade koji su ostvarili više od 155 hiljada noćenja, a godinu kasnije blizu 97,5 hiljada, a više od 177 hiljada noćenja. I oni stalno naseljeni u Glavnog gradu imaju sve više mogućnosti da posjete brojna izletišta i uživaju u manifestacijama - kako onim tradicionalnim, tako i novim - koje organizuje lokalna Turistička organizacija Podgorice.

O aktuelnim temama vezanim za turizam u Glavnom gradu razgovarali smo sa direktoricom TO Podgorica, Tatjanom Popović, koja je s ponosom ističe kako se Podgorica polako uzdiže na listi najatraktivnijih mjesta u Crnoj Gori. No, dodaoje, ima još prostora za dalji razvoj grada na turističkoj mapi kako regiona, tako i Evrope.

- U turističkom smislu, nijesmo u potpunosti valorizovali Staru varoš, ali se rekonstrukcijom Sat kule to značajno unaprijedilo, tako da ona postaje važan sadržaj u turističkoj ponudi grada. Predstoje i marketinške aktivnosti na tom planu. Takođe, izgradnjom Ljetnje pozornice, na prostoru iznad sastavaka rijeka Morače i Ribnice, bićemo korak bliže još boljem pozicioniranju Glavnog grada na kulturnoj mapi Evrope - precizirala je naša sagovornica.

ANALITIKA: Podgorica iz godine u godinu bilježi rast broja turista. Zbog čega najčešće dolaze u glavni grad Crne Gore?

POPOVIĆ: Evidentan je porast turističkog prometa, odnosno broja noćenja i dolazaka u Glavni grad. Prema statističkim podacima TO Podgorice, za prvih devet mjeseci 2017. godine Glavni grad je imao trend rasta posjeta za 51,54% u odnosu na prošlu godinu, a ostvareno je 60,93% više noćenja, tako da već sada možemo reći da je 2017. na pragu da bude rekordna godina, sa najvećim brojem posjetа i noćenja u Glavnom gradu.

Porastu broja dolazaka i noćenja turista, ali i trenda zadržavanja turista u našem gradu, umnogome doprinosi otvaranje novih hotelskih kapaciteta, visokokvalitetnih i brendiranih ugostiteljskih objekata, te veliki broj manifestacija i događaja koje je Glavni grad organizovao u prethodnom periodu.

ANALITIKA: Iako je administrativni centar države, Podgorica je tek prije tri godine godine zvanično dobila najviši status - A kategorije turističke mjesta. Da li je to uticalo i na njenu privlačnost za turiste?

POPOVIĆ: Sticanje statusa A kategorije turističkog mjesta je potvrda da je i Glavni grad turistička destinacija države koja je turistički profilisana. Time je i imidž Podgorice kao takve unaprijeđen, a turistička ponuda sadržajnija. Sve to ima multiplikativan efekat i na turiste i na lokalnu zajednicu.

2311topg1ANALITIKA: Turistička organizacija Podgorice proteklih godina kreirala je niz događaja koji za cilj imaju vraćanje Podgoričana na tradicionalna mjesta okupljanja te izletničke destinacije. Koje od ovih ideja su se pokazale kao najbolje?

POPOVIĆ: Kroz manifestacije poput „Dan patišpanja“, „Dan raštana“, „Dan krapa“, „Ajmo na Moraču“,  nastoji se da se promovišu lokaliteti, prirodne i kulturne vrijednosti područja, kao i da se očuvaju lokalni običaji, te njeguju tradicija i kultura. Upravo je ovakav vid događaja imao za cilj povratak lokalnog stanovništva izvornim tekovinama i lokalitetima.

ANALITIKA: Uz to, Turistička organizacija Podgorice podržava sve manifestacije koje na bilo koji način promovišu tradiciju, gostoprimstvo i stvaralaštvo stanovnika glavnog grada. Zbog čega je bitno podržavati ovakve događaje?

POPOVIĆ: Podržavanjem takvih događaja i manifestacija, čuvaju se i baštine tradicija, lokalni običaji i njeguje gostoprimstvo kao primaran i osoben u turističkoj ponudi. Akcenat je na događajima kulturnog karaktera, i to kroz specifične oblike turističke ponude, prije svega gastro i vinske ponude.

2311tanja1ANALITIKA: I ove godine Podgorica je predstavljena na jednom od najvećih turistčkih sajmova, World Tourism Market u Londonu, u okviru zajedničkog štanda pod okriljem Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Zbog čega su ovakve aktivnosti neophodne i koji su ovogodišnji rezultati promocije Podgorice?

POPOVIĆ: U saradnji sa NTO CG i u skladu sa programskim aktivnostima, definiše se kalendar sajamskih nastupa, u zavisnosti od emitivnog tržišta koje je interesantno za Glavni grad. Nastupom na WTM u Londonu, koji je navjeći i najprestižniji sajam turizma u Evropi, sa kolegama iz Prijestonice Cetinje prestavili smo turističku ponudu Glavnog grada i Prijestonice. Znamo da su Englezi ciljna grupa koja u sve većem broju posjećuju našu zemlju, posebno u pred i post-sezoni, što opet utiče na njeno produžavanje i veću posjećenost.

Veoma je važno imati kontinuitet sajamskih nastupa i plasirati informaciju u neposrednoj komunikaciji sa inostranim posjetiocima, tako da je nastup na takvim događajima jedna od posebno važnih aktivnosti.

ANALITIKA: Što Podgorici nedostaje od turističke ponude, a što još nije dovoljno iskorišteno od onoga što je dala priroda ili izgradio čovjek?

POPOVIĆ: U turističkom smislu, nijesmo u potpunosti valorizovali Staru varoš, ali se rekonstrukcijom Sat kule to značajno unaprijedilo, tako da ona postaje važan sadržaj u turističkoj ponudi grada. Predstoje i marketinške aktivnosti na tom planu. Takođe, izgradnjom Ljetnje pozornice, na prostoru iznad sastavaka rijeka Morače i Ribnice, bićemo korak bliže još boljem pozicioniranju Glavnog grada na kulturnoj mapi Evrope. Dalje, u pravcu razvoja grada kao MICE odnosno kongresne destinacije, potreban je Kongresni centar za održavanje sajmova i događaja, a koji bi ujedno bio podsticaj razvoju poslovnog turizma.

Vrijednost i atraktivnost destinacije podržavaju manifestacioni događaji, ugostiteljska ponuda sa gastronomskim sadržajima, noćni život, šoping, što sve Glavni grad već posjeduje. Kroz inoviranje postojeće ponude i kreiranja razloga za dolazak gostiju, podizanjem kvaliteta ponude, jačanjem saradnje sa turističkom privredom, doprinijeće se pozicioniranju Glavnog grada kao atraktivne turističke destinacije.

2311topg

ANALITIKA: U čemu će Podgoričani i njihovi gosti moći da uživaju do kraja godine i tokom Novogodišnjih praznika?

POPOVIĆ: Do kraja godine planirane su manifestacije „Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu u 2017“, u okviru koje ćemo nagraditi sve kolektive i pojedince koji su vrijedno radili na podizanju kvaliteta ukupne turističke ponude Podgorice, te tradicionalna „Podgorička noć“ u čast obilježavanja rođendana grada.

Pripremili smo i bogat novogodišnji program, u okviru kojeg ćemo krajem decembra organizovati Novogodišnji bazar, a posljednjeg dana 2017. godine biće organizovan i dječiji Novogodišnji koncert uz bogat zabavni program za naše najmlađe sugrađane i posjetioce grada.

Sve Podgoričane i naše drage goste, u novogodišnjoj noći zabavljaće bend „Neon“ i najpopularniji hrvatski kantautor, Toni Cetinski. Prve večeri 2018. godine nastupiće Vlatko Stefanovski, a program će zatvoriti solističkim koncertom naš Sergej Ćetković.

Proteklog vikenda, u okviru Regionalne kampanje Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, koja je počela prezentacijom u Beogradu, a sa ostalim lokalnim turističkim organizacijama koje organizuju doček na otvorenom – TO Bara, Budve, Tivta, Kotora i Herceg Novog - predstavili smo novogodišnji program koji će biti priređen na Trgu nezavisnosti u Podgorici, ali i onaj u podgoričkim hotelima. Za dane praznika očekujemo i veću popunjenost hotelskih kapaciteta, te veću posjetu turista, čime ćemo ujedno i staviti pečat na više nego uspješnu 2017. godinu.

Portal Analitika