Politika

Naša borba ne odgovara našiminkanim lakejima iz malograđanske opozicije

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, kazao je da beskompromisna borba tog političkog saveza ne odgovara „pojedinim našminkanim lakejima iz malograđanske opozicije“.
Naša borba ne odgovara našiminkanim lakejima iz malograđanske opozicije
Luka Đurić
Luka ĐurićAutor
Portal AnalitikaIzvor

On je u intervjuu našem portalu kazao da je DF spreman da predloži ostatku opozicije nestranačku ličnost za predsjedničkog kandidata. Pošto je kaže Knežević, evidentno da unutar "tzv. malograđanske opozicije" postoje različiti stavovi oko predsjedničkih izbora, mogućih kandidata i bojkota, DF će sačekati da se oni dogovore i izađu sa jedinstvenim stavom.

- Iskreno bih volio da se to desi, ali sudeći po posljednjem sastanku kad su morali zbog nezadovoljstva okupljenih građana da ulaze na stražnji ulaz, plašim se da su ovo posljednji trzaji kakvog takvog jedinstvenog djelovanja ostataka opozicije.Upravo je Ranko Krivokapić najavio mogućnost bojkota predsjedničkih izbora, kako bi eliminisao Dritana Abazovića, koji po svim konkurentnim istraživanjima javnog mnjenja ima najviše šanse da objedini tzv. "malograđansku" opoziciju. Aleksa Bečić očekuje da ga podrže Miodrag Lekić i nekadašnji SNP, dok Lekić takođe želi da ga neko predloži za predsjedničkog kandidata, makar to bio i Krivokapić, koji opet čeka da ga predloži američka ambasadorksa. A pošto niko nikoga ne predlaže, sva je prilika da ćemo iz redova ostataka opozicije imati sljedeće predsjedničke kandidate: Dritana Abazovića, Miodraga Lekića, Aleksu Bečića, Draginju Vuksanović i Vladimira Jokovića – smatra Knežević.

ANALITIKA: Lider SDP-a Ranko Krivokapić nedavno je poručio da je Crnoj Gori za prevazilaženje političke krize neophodna prelazna vlada. Da li je?

KNEŽEVIĆ: Ranko Krivokapić je gotovo čitav svoj politički život proživio u sjenci Mila Đukanovića, i poput onih ptica koje se hrane na leđima nilskog konja, tako su on i njegova partija punih 18 godina parazitirali na grbači DPS-a, ali istovremeno i bili saučesnici u milenijumskoj pohari Crne Gore. U svojoj maniji "istorijske veličine" lider SDP-a u razgovorima sa međunardnom predstavnicima nudi model "prelazne vlade" koja bi nekad imala za cilj održavanje nekih parlamentarnih izbora, nakon kojih bi njegova partija napravila koaliciju sa zdravim jezgrom DPS-a, koje, po Krivokapićevom mišljenju, predvodi Duško Marković. Vjerovatno poučen iskustvom iz januara 2016. kada je umjesto da se pridruži protestima DF-a, zajedno sa ostatkom malograđanske opozicije sjeo za sto s Milom Đukanovićem, nesuđeni očuh nacije Ranko Krivokapić sad razmišlja o sjedniku sa Duškom Markovićem, ne bi li svoje nezadovoljne kadrove "uvaljao" u neku "zaraznu" vladu izbornog povjerenja, kako bi opet upravljali policijom, aerodromima, saobraćajem, vazduhom, vodom i zemljom. Ovaj najnoviji Krivokapićev egotrip ima za cilj i eliminisanje DF-a kao najjačeg opozicionog subjekta, jer beskompromisni način političke borbe koju naš politički savez vodi protiv režima ne odgovara pojedinim našiminkanim lakejima iz malograđanske opozicije.

ANALITIKA: Na proljeće nas očekuju predsjednički izbori. Smatrate li da postoji ikakva kakva šansa da opozicija na njima nastupi sa zajedničkim kandidatom?

KNEŽEVIĆ: DF i dalje stoji na stanovištu da je neophodno akciono jedinstvo oko zajedničke organizacije protesta, zajedničke opozicione liste na izborima u maju 2018. i zajedničkog opozicionog kandidata kao nestranačke ličnosti. Jedino nestranačka ličnost oko koje bi se ujedinila cjelokupna opozicija, NVO sektor, nezavisni intelektualci i apstinenti može pobijediti kandidata DPS-a. Nažalost, pojedini opozicioni lideri bi radije da uđu u predsjedničku trku i pomognu kandidatu DPS-a, nego da podrže zdravorazumski predlog DF-a iza kojeg stoji većina građana Crne Gore.

0106knezevic

ANALITIKA: Krivokapić je takođe rekao da bi opozicija mogla bojkotovati predsjedničke izbore. Postoje li u ovom trenutku, po Vašem sudu, uslovi u kojima bi se mogli održati fer i slobodni izbori?
KNEŽEVIĆ: DF je kao najjači i najorganizovaniji opozicioni subjekt spreman da ostatku opozicije predloži nestranačku ličnost kao kandidata za predsjednika Crne Gore. Pošto je evidentno da  unutar tzv. malograđanske opozicije postoje različiti stavovi oko predsjedničkih izbora, mogućih kandidata, bojkota, mi ćemo sačekati da se oni među sobom dogovore, i izađu sa jedinstvenim stavom. Iskreno bih volio da se to desi, ali sudeći po posljednjem sastanku kad su morali zbog nezadovoljstva okupljenih građana da ulaze na stražnji ulaz, plašim se da su ovo posljednji trzaji kakvog takvog jedinstvenog djelovanja ostataka opozicije. Upravo je Ranko Krivokapić najavio mogućnost bojkota predsjedničkih izbora, kako bi eliminisao Dritana Abazovića, koji po svim konkurentnim istraživanjima javnog mnjenja ima najviše šanse da objedini tzv. "malograđansku" opoziciju. Aleksa Bečić očekuje da ga podrže Miodrag Lekić i nekadašnji SNP, dok Lekić takođe želi da ga neko predloži za predsjedničkog kandidata, makar to bio i Krivokapić, koji opet čeka da ga predloži američka ambasadorksa. A pošto niko nikoga ne predlaže, sva je prilika da ćemo iz redova ostataka opozicije imati sljedeće predsjedničke kandidate: Dritana Abazovića, Miodraga Lekića, Aleksu Bečića, Draginju Vuksanović i Vladimira Jokovića. Ako se u međuvremenu još neko pridruži sastancima malograđanske opozicije i on će se sigurno kandidovati za predsjednika, jer oni u posljednje vrijeme više liče na DIK, nego na opozicione političke subjekte.

ANALITIKA: Da li je Vaš politički savez nakon niza nesuglasica definitivno okončao saradnju sa Demokratama Alekse Bečića?  

KNEŽEVIĆ: Naravno da nismo završili saradnju sa Demokratama, jer da nema te saradnje, opozicija ne bi vršila vlast u Budvi, Kotoru i Herceg Novom. Meni je čak simpatičan taj tinejdžerski diskurs zakletvi kod naših "demokratskih" kolega kako su završili svaku saradnju sa nama, jer da je to tako, danas bi imali i prijevremene lokalne izbore u ove tri primorske opštine. Teza Demokrata da su lideri DF-a stari i istrošeni političari sa kojima ne treba sarađivati je neodrživa. Jer onda teško mogu objasniti kako sarađuju sa Rankom Krivokapićem koji je 18 godina bio koalicioni partner Mila Đukanovića, ili sa sedamdesetogodišnjim Miodragom Lekićem koji je bio Đukanovićev ministar i ambasador, dok su neki tad, kako bi rekle naše kolege Demokrate, u vrtiću jeli hljeba i pekmeza i presvlačili unihopke.  Ako su, kako kažu, uspjeli eliminisati podjele u Crnoj Gori, i doprinijeli da Ekrem, Bogdan, Iljir, Nusreta i Ljeposava budu jedno, onda ne vidim razlog zašto se u skorijoj budućnosti ne bi javno pomirili s nama. Uostalom, članstvo i funkcioneri Demokrata svakodnevno traže pomirenje sa DF-om, razgovaraju sa nama i predlažu zajedničke akcije, i stvarno nam je zadovoljstvo da u direktnom razgovoru sa tim časnim ljudima doprinesemo prevazilaženju nesporazuma.

ANALITIKA: Očekujete li da ostatak opozicije podrži Frontov zahtjev za smjenu VDT-a Ivice Stankovića?

KNEŽEVIĆ: Inicijativa za smjenu Ivice Stankovića ne znači prekid bojkota Parlamenta, već jasan poziv kolegama iz opozicije da se izjasne da li podržavaju rad VDT-a i njegove dosadašnje rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i ostalih društvenih anomalija. Pokušaj zamjene teza od strane kolega iz opozicije i predstavljanje da se ovom inicijativom prekida bojkot Parlamenta je providan i maliciozan. Evo ih u ime DF-a pozivam da stave potpis za smjenu Stankovića, a da ne prekidaju bojkot Parlamenta, i da ovu inicijativu realizujemo kad za to bude odgovarajuće vrijeme. Ako su kolege iz malograđanske opozicije najavile da će učestvovati u promjeni izbornog zakonodavstva kako bi sačuvali vlast u Budvi, neka najave i spremnost da izglasaju smjenu Stankovića, a ne moraju ulaziti u Skupštinu. Nije valjda da su oni bili u pravu kad su zajedno sa DPS-om glasali za izbor VDT-a, a da smo mi destruktivni kad tražimo njegovu smjenu.

I da ne bude bilo kakvih korisnih nejasnoća, inicijativa za smjenu VDT-a podrazumijeva i smjenu glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića. Upravo je nesposobnost Stankovića da se odupre zloupotrebama Katnića, dovela do najveće društveno političke krize u posljednjih deset godina, koja svakog trenutka može eskalirati sa nesagledivim posljedicama. Dakle, smjene Stankovića i Katnića predstavljaju jedan od uslova normalizovanja društvenih odnosa i smirivanja tenzija. Zato od kolega iz opozicije ne tražimo da se vrate u Skupštinu, već da jasno saopšte da li Stanković i Katnić savjesno i u skladu sa Ustavom i zakonima rade svoj posao za koji su ih izabrali, ili su postali običan pajser u rukama Duška Markovića koje koristi za obračun sa DF-om i svima koji drugačije misle. 

Portal Analitika