Svijet

Putin i Tramp sat vremena razgovarali o Siriji, Ukrajini, Iranu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trampa sat vremena su razgovarali telefonom o Siriji, Ukrajini, Iranu, Sjevernoj Koreji i Afganistanu, prenosi Rojters.
Putin i Tramp sat vremena razgovarali o Siriji, Ukrajini, Iranu
agencijeIzvor

"Vladimir Putin je izvjestio Donalda Trampa o glavnim rezultatima susreta s Bašarom al Asadom koji se dogodio 20. novembra i na kojemu je sirijski čelnik potvrdio svoje zalaganje za politički proces, ustavnu reformu te parlamentarne i predsjedničke izbore", saopštio je Kremlj, prenosi Frans press.

Putin je rekao Trampu da se zauzima za "dugoročno političko rješenje" u Siriji, nakon susreta s Asadom dan uoči sumita s Iranom i s Turskom u Sočiju.

Putin je rekao da se vojna faza "bliži kraju" i da želi pokrenuti proces političkog riješenja.

Putin je istakao da je "spreman da se aktivno zauzime za dugotrajno rešenje sukoba" na temelju rezolucija UN i upozorio da je nužno "očuvati suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu celovitost Sirije".

Putin je u ponedjeljak u Sočiju primio Asada kojem je to prva posjeta Rusiji i inostranstvu od oktobra 2015., neposredno nakon početka ruske vojne intervencije koja je označila prekretnicu u sukobu.

Zahvaljujući ruskoj vojnoj pomoći, sirijska vojska je uspjela da oslobodi antički grad Palmiru od grupe Islamska država (IS) i potisnuti pobunjenike iz njihovog uporišta Alepa.

"Što se tiče našeg zajedničkog djelovanja u borbi s terorizmom u Siriji, ova operacija se bliži kraju", rekao je Putin i dodao da misli da je sada vrijeme za politički proces.

"Nećemo gledati unazad i spremni smo na dijalog sa svima koji doista žele postići političko riješenje", rekao je Asad i zahvalio se ruskom predsjedniku na pomoći u odbrani "teritorijalne cjelovitosti i nezavisnosti" Sirije.

 

Portal Analitika