Region

Ko je Ratko Mladić

Ratko Mladić, koji je danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora,  je rođen 12. marta 1943. godine u Božanovićima kod Kalinovika. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu. Bio u aktivnoj vojnoj službi Jugoslovenske narodne armije (JNA).
Ko je Ratko Mladić
Portal AnalitikaIzvor

Predsjedništvo SFRJ unaprijedilo je pukovnika Ratka Mladića u generala-majora 1991. godine, a u aprilu 1992. u generala-potpukovnika. U maju 1992. godine imenovan za komandanta Glavnog štaba novoformirane Vojske Republike Srpske.

Haški tribunal je 11. jula 1996. godine izdao nalog za hapšenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića koji obavezuje sve države da ih uhapse i izruče.

Tadašnji izvještaji govore da je Mladić 1997. godine preselio u Srbiju i imao zaštitu države. Budući da je tadašnji predsjednik Slobodan Milošević takođe bio haški optuženik i nije sarađivao sa Tribunalom, te je i Mladić, kao i mnogi drugi koji su se tamo krili poput Radovana Karadžića, bio zaštićen.

Nakon hapšenja Slobodana Miloševića 2001. godine, tadašnja vlast u Srbiji poslala je jasnu poruku da ratni zločinci nijesu dobrodošli u Srbiji. Mladić se skrivao na, kako je vlast tvrdila, nepoznatim lokacijama.

Ratko Mladić je uhapšen 26. maja 2011. u selu Lazarevu, kod Zrenjanina. 

Mladić je optužen i osuđen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do pred kraj 1995. godine.  

U završnoj riječi tužilaštva, u decembru 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu.

Portal Analitika