Abiznis

Simović: Nema realne i podsticajne kritike rada Vlade

Prva godina rada Vlade, koja se navršava za sedmicu, bio je period napornog, odgovornog, posvećenog i timskog rada, iako izvršna vlast nije odabrala model po kojem bi donosila populističke odluke, saopštio je vicepremijer Milutin Simović.

Simović: Nema realne i podsticajne kritike rada Vlade
Portal AnalitikaIzvor

„To je bila u godina rada naslonjenog na višegodišnje reformske iskorake i ostvarene rezultate, godina intenzivne, sadržajne i dvosmjerne komunikacije sa socijalnim partnerima i investicionom zajednicom i godina neposredne komunikacije sa građanima, posebno u sjevernom regionu“, kazao je Simović u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

On je, kako je saopšteno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, dodao da je to bila godina u kojoj je izvršna vlast donosila realne, odlučne i odgovorne odluke.

Simović je podsjetio da je Vlada na samom početku mandata donijela budžet za ovu godinu, a istovremeno usvojila sanacioni plan deficita javnog duga.

„I u tom trenutku, i tokom cijele godine, nijesmo imali dilemu. Nijesmo odabrali model donošenja populističkih odluka, odnosno političkog dodvoravanja zbog nekih kratkoročnih političkih efekata. Naša odluka je bila odgovorno vođenje zemlje uz računicu da će efekti doći na srednji rok“, rekao je Simović.

On je naveo da su dobri rezultati uslijedili već nakon nepune godine.

„I evo, nakon godinu, već sad možemo da kažemo da je ova godina bila ekonomski veoma uspješna, da smo ostvarili značajne rezultate u dijelu finansijske kpnsolidacije, uspjeli da intenziviramo realizaciju kapitalnog budžeta, a posebno najvažnijeg kapitalnog projekta kakav je autoput“, saopštio je Simović.

Vlada je, kako je naveo, uspjela da obezbijedi redovno servisiranje svih obaveza iz paketa socijalnih davanja, plata, penzija, redovno servisiranje svih javnih funkcija i ispunjavanje međunarodnih obaveza koje su bile pred Crnom Gorom.

„Sigurni smo da je ovo dobar temelj da u narednoj, takođe izazovnoj godini, nastavimo sa ekonomskim rastom kako bi sve to imalo direktnijeg efekta u odnosu na zapošljavanje i dalji proces usaglašavanja socijalne politike, kako bi ona bila još pravednija“, poručio je Simović.

Komentarišući sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije, Simović je podsjetio da je dosta suprotnih komentara na taj dio politike Vlade stizao od onih koji upravo „obilježavaju godinu nerada“.

„Čuju se samo riječi kritike i politički populizam. Nema one realne kritike koja bi dobro došla svakoj vladi, pa i ovoj, koja bi bila podsticajna. Čuju se iz studija gdje ponekad čovjek ne može da prepozna ko je gost, a ko voditelj, kao i iz nekih partijskih saopštenja. Ali to je jedna dimenzija, to je tipično za naš politički ambijent i nadam se da će se to promijeniti“, rekao je Simović.

Odgovarajući na pitanje o rastu više stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, on je kazao da je to bila realno najuravnoteženija moguća mjera i da ima svoju ravnomjernu rasposređenost na sve potrošače.

Simović je podsjetio da je zadržana niža stopa PDV-a od sedam odsto, koja obuhvata široki paket osnovnih životnih namirnica. On je naveo da Vlada ozbiljno analizira šta još može da se uradi kako bi u najvećem mogućem stepenu amortizovala sve potencijalne opasnosti koje postoje u svakoj ekonomiji kada dolazi do povećanja stope PDV–a.

Simović je rekao da je primjer gradnje autoputa pokazao da Vlada ima viziju i da su priznanja za to stigla i sa značajnih međunarodnih adresa.

On smatra da je važno što neke međunarodne finansijske institucije, koje su dugo osporavale odluku Crne Gore da ulazi u jedan takav kapitalni projekat, već sada u svojim izvještajima navode da je to važan pokretač ukupnog razvoja.

„Kritičarima ostaje njihova stara pozicija da kritikuju, a onima koji su im za trenutak povjerovali sada ostaje da više vjeruju svojim očima nego njihovim riječima“, zaključio je Simović.

S.G.

 

Portal Analitika