Rukomet

Adžić platio ceh za nedosljednost Rukometnog saveza

Svega desetak dana pred početak Svjetskog prvenstva, što je apsolutno neuobičajeno, Rukometni savez je za novog selektora ženske reprezentacije imenovao Šveđanina Pera Johansona. Šta je navelo čelnika saveza da, na elektronskoj sjednici, imenuju švedskog trenera koji ni izbliza nema tako dobre rezultate kao Dragan Adžić? Zašto savez i bivši selektor Adžić nijesu bili u stanju da za ovu akciju obezbijede prisustvo ponajboljih igračica, već je vruć krompir prepušten švedskom treneru. Zašto Rukometni savez nije prihvatio ostavku Adžića nakon debakla na Olimpijskim igrama u Brazilu?... Samo su neka od brojnih pitanja na koje sportska javnost nema odgovor. I sve to uoči Svjetskog prvenstva u rukometu koje će pokazati u kom će pravcu krenuti naša reprezentacija: stazama nekadašnjih uspjeha ili početka prosječnosti...
Adžić platio ceh za nedosljednost Rukometnog saveza
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Protekli vikend je bio najburniji u novijoj istoriji ženskog crnogorskog rukometa. U nedjelju popodne, na elektronskoj sjednici i po hitnom postupku, Rukometni savez je jednoglasno donio odluku da novi selektor Crne Gore bude švedski trener Per Johanson. Na veliko iznenađenje, da ne kažem zaprepašćenje javnosti.

Dan ranije, sada bivši selektror Dragan Adžić, nakon fenomenalne pobjede podmlađene "Budućnosti" protiv "Vajpersa", je nagovijestio da neće biti više selektor Crne Gore.

"Bio sam sedam godina na dva mjesta, kao trener "Budućnosti" i nacionalnog tima, a nijesam ništa slabiji trener nego 2012. godine, jer radim na sebi, vrijedno i predano", kazao je trofejni stručnjak.

Za neupućene i zaboravne, Crna Gora je sa selektorom Adžićem,  2012. godine osvojila evropsko zlato i iste godine postala olimpijski vicešampion, što je najveći timski uspjeh u crnogorskoj istoriji.

2111perjohansonNovi selektor Johanson je dobar trener, ali nije renomea Dragana Adžića. Crnogorski stručnjak ima osvojene dvije Lige šampiona, evropsko zlato i olimpijsko srebro. Šveđanin je, s druge strane, prije sedam godina sa ženskom nacionalnom selekcijom Švedske postao vicešampion Evrope, a sa Bukureštom je osvojio treće mjesto u Evropi na klupskom takmičenju. Posljednjih godina je radio i kao stručni televizijski konsultant za rukometne utakmice. Dakle, ni blizu nivoa našeg trofejnog stručnjaka.

Šta je onda opredijelilo Rukometni savez da pruži povjerenje Šveđaninu baš sada?

Indikativno saopštenje Rukometnog saveza: U pomenutom saopštenju je jasna želja Rukometnog saveza da Crna Gora na Svjetskom prvenstvu nastupi u najjačem mogućem sastavu.

To je juče i potvrdio predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Zoran Radojičić, koji je rekao da je Adžić smijenjen "zbog obaveze da "lavice" nastupe u najjačem sastavu".

I zaista, na objavljenom spisku su se našle Katarina Bulatović i Jovanka Radičević igračice, koje nijesu bile u sastavu Crne Gore na Olimpijskim igrama. Tada su, podsjetimo, Crnogorke, doživjele debakl jer su poražene u svih pet odigranih mečeva.

2111adzic2Pričalo se da Bulatović, Radičević i sada povrijeđena Marija Jovanović, nijesu u najboljim odnosima sa Adžićem, a ni sa mlađim igračicama, odnosno da selektor ne može iskusnije igračice da skroz iskontroliše. Te informacije, doduše, nikada zvanično nijesu potvrđene. Međutim, golom okom je bilo vidljivo da nema više hemije među ekipom kao nekad. Radičević je juče istakla da poštuje bivšeg selektora Adžića, ali da je Crna Gora najvažnija.

S druge strane, izostanak najiskusnijih igračica selektor Adžić i Rukometni savez su pravdali željom da podmlade selekciju kako bi tako dočekali novi olimpijski ciklus. Novi spisak je pokazao da Johanson želi da sa najjačom crnogorskom postavom, pokuša da vrati Crnogorke na stare staze slave.

Johansom poznaje jedino Mehmedović: Najveći problem selektora Johansona je što ne poznaje crnogorske igračice. Trenirao je jedino Majdu Mehmedović koja će zbog povrede propustiti početak priprema.

Nadalje, sportskoj javnosti nejasan je potez da se mijenja selektor desetak dana uoči početka Svjetskog prvenstva. Crnogorke su ljetos sa Adžićem na kormilu, savladale u dvomeču Bjelorusiju i plasirale se na prvenstvo. Zašto Savez nije uoči meča sa Bjelorusijom imenovao Šveđanina? Zašto Savez nije prihvatio ponuđenu ostavku Adžića, nakon debakla na olimpijskom turniru?

Podsjetimo, tro­fej­ni struč­njak je, prošle godine nakon du­e­la sa Bra­zil­ka­ma, sa­op­štio da je od­lu­čio da se po­vu­če sa klu­pe „cr­ve­nih” .
"Ovo­li­ko go­di­na ni­je­dan tre­ner u ru­ko­me­tu ni­je ra­dio dva po­sla – u klu­bu i re­pre­zen­ta­ci­ji. To me is­cr­pje­lo, or­ga­ni­zam jed­no­stav­no tra­ži od­mor. To je ogrom­no tro­še­nje ener­gi­je, jer se kon­stant­no tra­ži vr­hun­ski re­zul­tat. Znam ka­ko se to od­ra­zi­lo i na mo­je zdra­vlje. Dao sam ci­je­log se­be svih ovih go­di­na, sve od se­be su da­le i dje­voj­ke, ko­ji­ma sam bes­kraj­no za­hva­lan na sve­mu. One su da­le sve od se­be i u Ri­ju, ali ja ni­sam uspio da ih do­volj­no do­bro pri­pre­mim, ja ni­sam bio spre­man da dam mak­si­mum, a za sva­ki loš re­zul­tat tre­ner mo­ra da bu­de od­go­vo­ran", re­kao je Dra­gan Adžić na­kon debakla u Ri­ju.

Rukometni savez je na Upravnom odboru glatko odbio ostavku Adžića i vratio stvari na početak.

Sve do prošle sedmice, kada je kontaktiran Johanson i ekspresno postavljen za selektora. Veoma iskreni odgovor Adžića nakon Rija možda krije prave razloge zbog čega je morao da ode sa mjesto selektora.

laviceRukometno čudo: Crna Gora ima tek jedan klub evropskog rukometnog renomea i nekoliko desetina registrovanih igračica. Biti prvak Evrope sa tako malom bazom je ravan čudu.

Zbog toga treba podržati stav Rukometnog saveza da se ide sa najjačom mogućom postavom. Ali ne na način na koji je sve ovo urađeno, jer je selektor Adžić platio ceh nekoegzistentnosti Rukometnog saveza. Adžić nije zaslužio ovakav odnos saveza.

Plasman "Budućnosti" u drugu fazu Lige šampiona je pokazao da Crna Gora može računati na nove mlade snage. Ali, zbog male baze Crna Gora mora nastupati u najjačem mogućem sastavu, a proces podmlađivanja reprezentacije treba da ide postepeno, nikako odjednom.

Selektor Johanson je juče u barskoj "Topolici" odradio prvi trening sa "crvenima" i prvi put vidio igračice Crne Gore.  Naše rukometašice igraju prvi meč 2. decembra protiv jake Danske. Ako Crna Gora napravi podvig i recimo plasira se među četiri najbolje na ovom prvenstvu, sve zasluge pripašće novom selektoru.

Međutim, ako doživimo neuspjeh onda odgovornost, konačno, treba da snosi Rukometni savez, odnosno njegovi čelni ljudi. Ceh dosadašnjih sportskih neuspjeha su plaćali selektori ili igrači (ice). Krajnje je vrijeme da neko iz saveza snosi odgovornost za loš potez ili rezultat.

Do tada, novi selektor i igračice zaslužuju punu podršku javnosti, saveza i države...
 

Predrag ZEČEVIĆ

Portal Analitika