Abiznis

Bez novih mjera fiskalne konsolidacije u 2018.

Premijer Duško Marković kazao je da je Crna Gora uspjela da zadrži konkurentan poreski ambijent uprkos mjerama fiskalne konsolidacije, koje, prema njegovim riječima, nigdje nijesu popularne. On je dodao da Vlada naredne godine neće uvoditi nove mjere fiskalne konsolidacije.
Bez novih mjera fiskalne konsolidacije u 2018.
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

- Mjere ekonomske politike Vlade su u proteklih godinu dana dale izuzetne rezultate na ekonomskom i razvojnom planu, ostvarene u ne baš konstuktivnom i stabilnom političkom okruženju, praćenom demagogijom i nizom opstrukcija političkih oponenata – istakao je Marković na sastanku Savjeta stranih infestitora Crne Gore, napominjući da naše rezultate prepoznaju najznačajnije međunarodne institucije koje ocjenjuju napredak u jačanju makroekonomske stabilnosti zemlje, poboljšanje kreditnog rejtinga i konkurentnosti i rast BDP-a, zaposlenosti i socijalne sigurnosti.

On je naveo da je realni rast crnogorske ekonomije znatno iznad planiranog, i da iznosi izuzetnih 5,1 odsto, te da je među najvišima u Evropi. Procjena realne stope za 2017. od 4 odsto, zasnovana je, prema njegovim riječima, na snažnoj investicionoj aktivnosti i rastu potrošnje i izvoza generisanog dobrom turističkom sezonom.

- Ovaj rast prati i povećanje zaposlenosti za preko 6.000 osoba u prvih devet mjeseci 2017. i zaustavljanje rastućeg trenda nezaposlenosti otpočetog u 2016 - podvukao je Marković.

Foto: Twitter

Portal Analitika