Kultura

Milić: Kultura je nužna pretpostavka društvenog napretka

Na osnovu našeg iskustva, može se reći da kultura postaje sve značajniji instrument u međunarodnim odnosima i saradnji. Međutim, njena kompleksnost i višeznačnost, pruža mnogo više mogućnosti za korišćenje tih nepresušnih potencijala, uz status civilizacijske tekovine, zbog čega aktivnosti na ovom planu moraju biti još intenzivnije, kazala je generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture, Dragica Milić.
Milić: Kultura je nužna pretpostavka društvenog napretka
MK/Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući dvodnevnu međunarodna konferencija „Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa“ u hotelu Hilton u Podgorici, ona je istakla kako taj skup predstavlja nastavak dobrih i prijateljskih komunikacija koje ministarstvo ima sa Fondacijom Konrad Adenauer.

- One su zasnovane na istovjetnim, evropskim, vrijednostima kulturnog razvoja. Dakle, mi kulturu, zajednički prepoznajemo kao nužnu pretpostavku svekolikog društvenog napretka, koja neupitno zavređuje intenzivniju uključenost u sve procese izgradnje države, posebno u savremenom kontekstu evropskih integracija i evropskog kulturnog identiteta, koji se temelji na kulturnoj raznolikosti - dodala je ona.

Državni sekretar za politička pitanja Ministarstva vanjskih poslova Zoran Janković kaže kako „kultura pruža osnov za među kulturnu interakciju i predstavlja prvu tačku susreta različitih diplomatija, jer njeguje simboličke vrijednosti naroda i država“.

- Savremeno doba koje karakteriše globalizacija, obavezuje nas da sa posebnom pažnjom pristupamo očuvanju svih pojedinačnih kulturnih vrijednosti, kako bismo zadržali prepoznatljivost naših kultura, država i regiona.

Dodatni značaj ove konferencije jeste njena organizacija u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, koja je višegodišnji partner Crne Gore kada je u pitanju održavanje ovakvih i sličnih događaja. Zahvaljujući tom partnerstvu, danas i sjutra ćemo i mati priliku da čujemo i izlaganja koja će omogućiti uvid u određene kulturne prakse i djelatnosti iz SR Njemačke. Ovaj osvrt će biti posebno značajan sa aspekta poređenja regionalnih i praksi njemačke kulture - zaključio je Janković.

2011mink1

- Kultura je ogledalo i motor društvenog i političkog razvitka i prosperiteta. Evropa je kontinent kulturnog bogatstva, diverziteta. Ova rznolikost je bogatsvo, ali i korijen budućeg razvoja. One su zajedničko nasljeđe, ali isto tako i zajednička obaveza i šansa. Crna Gora je dio tog evropskog identiteta - istakao je direktor predstavništva Konrad Adenauer Stiftung Norbert Bekman-Dirkes.

Prvog dana konferencije „Politike državnog i kulturnog identiteta u kontekstu savremenih međunarodnih odnosa“ organizovana su tri panela - Međunarodni strateški okvir - nacionalni vs. evropski eksperti, Savremene politike i prakse brendiranja država, gradova i regiona i Aspekti savremenih kulturnih politika za pozicioniranje malih država u međunarodnom kontektu, na kojima su govorili: generalna direktorka Direktorata za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Ana Vukadinović, naučni rukovodilac DDR Muzeja u Berlinu dr Štefan Vole, prof. dr Ljiljana Rogač-Mijatović, sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, prof. mr Janko Ljumović sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju; poslanik CDU-a u pokrajinskom parlamentu Saksonije-Anhalta Lars Jern Cimer, doc. dr Edin Jašarović sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, prof. dr Božo Skoko, sa Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba i direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman.

Tokom drugog dana konferencije, biće priređena još dva panela: Kompleksnost kulturnog identiteta – Pogled sa strane i Brenidranje kulture.

Konferenciju organizuju Ministarstvo kulture, Ministarstvo vanjskih poslova i Fondacija Konrad Adenauer, kao dio višegodišnjeg Programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020. i posebno akcentuje pitanje kulturne diplomatije i identiteta Crne Gore u savremenom kontekstu, kroz prezentaciju studija slučaja uspješnih politika i praksi drugih zemalja i kultura.

Portal Analitika