Politika

Zbog miješanja Moskve proširenje postalo prioritet EU

Upravo je miješanje Rusije u prilike na Zapadnom Balkanu učinilo proširenje na Jugoistočnu Evropu prioritetom Evropske unije. Zamora od širenja nema i u cijeloj Uniji postoji volja da Crna Gora što prije uđe u EU - kaže u razgovoru za Pobjedu evropski poslanik i bivši slovenački šef diplomatije Ivo Vajgl. 
Zbog miješanja Moskve proširenje postalo prioritet EU
PobjedaIzvor

Objašnjava da između opozicije i vlade mora postojati inkluzivna atmosfera, a parlament je mjesto gdje sva ta mišljenja treba ukrstiti. Evropski poslanik, koji je tokom dugogodišnje diplomatske karijere bio ambasador u deset država, učestvovao je na Internacionalnoj konferenciji Crnogorske panevropske unije, koja je u subotu održana u Podgorici.

 POBJEDA: Koliko je Unija sada zainteresovana za proces proširenja? Nama na Zapadnom Balkanu se čini da nijesmo na listi prioriteta, što donekle potvrđuje Junkerova strategija po kojoj bi Crna Gora i Srbija zajedno ušle u EU 2025?

 

VAJGL: Nemam taj utisak da je nastupio zamor, naprotiv sada imam utisak da je ponovo ta svijest o kompletiranju Evropske unije sve snažnija i da je porastao interes za širenje. EU je veoma zainteresovana za stabilizaciju prilika na evropskom kontinentu, a toga nema dok Jugoistočna Evropa ne postane dio Unije. Kada se dovrši proces integracija nestaće i međusobni problem u regiji, ali i mitovi prošlosti koji i danas vladaju politikom na Balkanu. U Evropskom parlamentu sam već drugi mandat i znam da je Crna Gora bila neproblematič- na buduća članica i uvijek se ispoljavala želja da što prije uđete u EU. U Crnoj Gori nikada nijesu bili veliki strukturalni problemi. Međutim, ima razloga za ozbiljan rad na reformama. Jedna od tih reformi je i ona u medijskoj sferi, kao i u sferi pravne države. Mora se raditi na suzbijanju korupcije, jačanju pravosuđa, efikasnijoj administraciji. Znači, moraju se snažiti institucije koje će građanina postaviti u jedno sigurno okruženje. Tu još ima deficita u Crnoj Gori. Ali, zato ima i mnogo pozitivnih stvari. Imao sam priliku kroz nekoliko godina posmatrati odnose u parlamentu. Mislim da je bila postignuta saglasnost o prioritetu, kada je bila riječ o približavanju Evropskoj uniji.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika