Svijet

Odbio bih Trampa ako bi naredio nezakoniti nuklearni scenario

Vrhovni komandant američkih nuklearnih snaga Džon Hajten izjavio je da ne bi poslušao predsjednika SAD Donalda Trampa ako naredi "nezakonitu" upotrebu nuklearnog oružja. On je na Međunarodnom bezbjednosnom forumu u Halifaksu rekao da je mnogo razmišljao o tome šta bi uradio ako bi dobio takvo naređenje.
Odbio bih Trampa ako bi naredio nezakoniti nuklearni scenario
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
rts.rsIzvor

"Neki ljudi misle da smo glupi. Mi nismo glupi. Mislimo puno o takvim stvarima. Kad imate ovakvu odgovornost, kako da ne mislite o tome?", odgovorio je Hajten na pitanje o takvom scenariju.

Si-Bi-Es njuz navodi da je Hajten, koji je odgovoran za američki nuklearni arsenal, objasnio proces koji bi uslijedio poslije takve komande.

"Kao komandant Stratkoma ja savjetujem predsjednika, on će mi reći šta da radim. A ako je to nezakonito, šta će se desiti? Reći ću: 'Gospodine predsjedniče, to je nezakonito'. I šta će on uraditi? Upitaće, 'šta bi bilo legalno?' I izaći ćemo sa opcijama, sa kombinovanim kapacitetima kao odgovor na svaku situaciju i to tako funkcioniše. Nije tako komplikovano", objasnio je Hajten.

Dodao je da je razmatranje scenarija za reagovanja u slučaju nezakonitog naređenja standardna praksa.

"Ako izvršite nezakonito naređenje, idete u zatvor. Mogli biste ostatak života da provedete u zatvoru", rekao je Hajten.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev da komentariše Hajtenovu izjavu, navodi Rojters.

Portal Analitika