Društvo

Više od pet farbanja godišnje nije zdravo

 Nekoliko nezavisnih istraživanja u Evropi ukazalo je na povezanost farbi za kosu sa stepenom rizika obolijevanja žena od raka. 
Više od pet farbanja godišnje nije zdravo
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
PobjedaIzvor

Ljekari, naime, upozoravaju da bez obzira na kvalitet farbi za kosu, postoje indicije da njihove komponente izazovu štetne efekte po zdravlje. Istraživanje hirurga londonske bolnice „Princip grejs“ Kefa Mokbela pokazalo je da su žene koje su farbale kosu za 14 odsto izloženije riziku da obole od raka dojke od onih koje to ne rade. Do sličnih rezultata došli su i finski onkolozi.

Štetni efekti

Da je žensko uljepšavanje „skupo po zdravlje“ potvrđuju i naši stručnjaci. Iz Centra za ishranu i humanu ekologiju pri Institutu za javno zdravlje upozoravaju da su najblaže reakcije koje farbe mogu da izazovu preosjetljivost koja se manifestuje alergijskim reakcijama na koži različitog stepena.

- One se mogu javiti poslije prvog korišćenja, kao i nakon 15 godina. Osim alergija farbe mogu dovesti i do težih bolesti i poremećaja koji se javljaju zbog tzv. kumulativnog efekta supstancija koje u ljudskom organizmu metaboliše i izlučuje jetra putem svojih enzima – upozoravaju iz Instituta.

Oni objašnjavaju da je koža prirodni pokrivač ljudskog tijela, ali je istovremeno i put preko koga se mogu u organizam unijeti (upiti) različite komponente kozmetičkih i medicinskih preparata koji se primjenjuju na koži.

Osim putem kože, štetne materije, kako iz ove zdravstvene ustanove, u organizam se mogu unijeti i preko disajnih puteva ukoliko su isparljive, kao i putem sluzokože očiju i organa za varenje ukoliko dođu u kontakt sa njima. Podjednako su izložene žene i muškarci koji takođe boje kosu.

Iritacija

- Među najčešćim iritansima iz farbi za kosu su sekundarni amini bilo iz boje ili rastvarača koji se po obavljenim studijama svrstavaju u kancerogene i potencijalno mogu doprinijeti kanceru dojke, ovarijuma, mokraćne bešike, pluća, leukemiji i drugim malignim procesima – ističu iz Instituta za javno zdravlje.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika