Politika

DPS podmlađen, stigla nova energija

Demokratski front shvatio je, sa zakašnjenjem, da je Skupština jedino mjesto sa kojeg mogu sačuvati koliko-toliko svoje biračko tijelo u osipanju i da svoje interese najbolje mogu afirmisati upravo kroz institucije sistema - kazao je za Pobjedu Nikola Rakočević, poslanik DPS-a
DPS podmlađen, stigla nova energija
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
PobjedaIzvor

- Povratkom DF-a u Skupštinu potvrđeno je da bojkot ne postoji, iako je to bilo jasno kada su se opozicioni poslanici prijavili za skupštinske plate, te da je opozicija u ozbiljnoj krizi jer ne postoji elementarno pitanje o kojem mogu postići konsenzus – rekao je Rakočević.

POBJEDA: DPS uveliko radi na podmlađivanju kadrova. Mogu li mladi doći do izražaja pored starijih, iskusnih kolega?

RAKOČEVIĆ: Primijetili ste ispravno. DPS predano radi na tome da mladima otvori perspektivu boljeg života u Crnoj Gori. Istovremeno, uočili smo potrebu za novom, svježom energijom u partiji, značajno potpomognutom iskusnim kadrom koji je u prethodnih skoro tri decenije uspio da na najbolji mogući način, kroz partijski i državni angažman, artikuliše interese Crne Gore. Nova snaga je potrebna i DPS je ima!

Međutim, mladost nije dovoljna sama po sebi – Crnoj Gori je nasušno potreban patriotizam, politička kultura, kompetentnost i znanje. Mnogo je danas u Crnoj Gori političkih ponuda koje svoje neznanje i nevaspitanje pokušavaju zakloniti mladošću. DPS će i dalje otvarati prostor za kvalitetne mlade ljude koji će dati značajan doprinos u očuvanju dostignuća savremene Crne Gore i tekovina 21. maja i koji će pravilno svjedočiti o modernoj istoriji Crne Gore, a istovremeno nastaviti emancipaciju crnogorskog društva.

POBJEDA: Kako komentarišete odluku građanske opozicije da nastavi bojkot, kao i njihovu iskazanu spremnost za proteste?

RAKOČEVIĆ: Sastanci opozicije izgledaju kao okupljanja samo zbog medijskog publiciteta, jer su bojkotom sebe doveli u poziciju da sopstvenim radom ne mogu da se eksponiraju, pa moraju osmisliti drugačiji način. Donekle im polazi za rukom, uz podršku nekih privatnih, ali i javnih medija, da potpuno periferne teme drže u fokusu, zaboravljajući da to daje veoma kratkoročne efekte, na samo dan ili dva.

Sastanak tzv. „građanske opozicije“ dolazi baš u trenutku ponovljenog apela komesara Hana da se opozicionari vrate u parlament. Podsjetiću da je opozicija dobila prelaznu Vladu uoči izbora 2016, kao uslov da priznaju izbore, zatim su, nakon okončanja izbora 16. oktobra, potpisali zapisnike sa biračkih mjesta i euforično proglasili pobjedu. Nakon što su stranke manjina odbile njihov poziv da zajedno formiraju vlast, proglasili su izbore nelegitimnim. Ipak, na tragu dotadašnje nedosljednosti, verifikovali su svoje poslaničke mandate, a i formirali vlast u Budvi i Kotoru. Kad izgube izbore onda su oni nelegitimni, a kad ih, mada rijetko, dobiju, onda je to demonstracija demokratije. Nakon godinu njihovog političkog tumaranja, zaključujemo da bojkot ne postoji jer se dio opozicionih poslanika ipak vratio u Skupštinu, raspravljao i čak glasao o zakonima na sjednicama Skupštine.

Suštinski, oni bojkotom pokazuju da su daleko i od crnogorskih građana i od sistema vrijednosti razvijenog demokratskog svijeta, koji priznaje svaki nenasilni vid političke borbe osim bojkota institucija, jer to znači i bojkot države.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika