Kultura

Umjetnost video igara glavna tema 3. BAFF-a

Multimedijalni festival BAFF, koncipiran kao kreativna platforma za interdisciplinarni rad s mladim autorima i studentima iz različitih oblasti, zadržavajući film kao polazište, organizuje ovogodišnje radionice od 23. do 26. novembra, a biće posvećene scenariju, dizajnu i programiranju video igara, te širenju znanja u oblasti game art-a: scenarija, dizajna, ilustracije, animacije vizuelnih efekata, dizajna zvuka.
Umjetnost video igara glavna tema 3. BAFF-a
K. J.
K. J.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Prateći program radionica čine projekcije filmova nastalih kao adaptacije video igre i obratno, uz predavanja nakon svake projekcije. Mentor radionice je dr Mirko Stojković, a pored ostalih, predavanja će održati Vladimir Vulić i Pavle Dinulović.

- Radionica je dragocjena ne samo kao mjesto ukrštanja znanja, okupljanja studenata i prožimanja različitih pogleda na umjetnost, nego i zato što u ključnom smislu nadomiješta nedostatke klasičnog akademskog sistema obrazovanja, koji proučavanje umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva neminovno parcijalizuje - ističu iz organizacije festivala.

Ovogodišnji planirani polaznici radionice su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, Fakulteta vizuelnih umjetnosti iz Podgorice, mladi grafički dizajneri i programeri, koji će raditi na osmišljavanju 2D video igara, i učestvati u procesu njihovog nastajanja.

1811baff1

- Video igre su postale suviše bitan dio pop kulture da bi ih iko ko se zanima za funkcionisanje savremenog društva mogao ignorisati. A i zašto bi ih ignorisao? Video igre objedinjuju slikarstvo, vajarstvo, pripovijedanje, muziku i visoku tehnologiju, i to čine iz vrlo plemenitih motiva: da nas edukuju i zabave.

Poneko će možda sa visine pogledati na ideju da se toliki ljudski resursi troše na jeftinu zabavu kao što je igranje, ali takvoj osobi je vjerovatno jedino zabavno da sa visine gleda na trošenje ljudskih resursa. Mi ostali znamo da igranje uopšte nije jeftina zabava, kako zbog ogromnih budžeta za pojedine igre - koji se mjere stotinama miliona dolara - tako i zbog emocija probuđenih u nama sudbinama junaka koje na tih desetak ili stotinak sati preuzimamo u svoje ruke i u svoje duše.

Kao i svaka druga umjetnost, a one su tek jednim svojim dijelom umjetnost, video igre imaju i svoja pravila. Tokom nekoliko dana u novembru bavićemo se tim pravilima, pokušavaćemo da ih ilustrujemo nekim primjerima, možda ćemo i da napravimo igru - istakao je Mirko Stojković.

Prethodne dvije godine na BAFF-u, studenti su se bavili odnosom arhitekture i filma, kao i filmskim adaptacijama književnih dijela. Jedan od gostiju bio je čuveni evropski reditelj Bela Tar, koji je držao masterklas.

Projekat podržava Ministarstvo kulture Crne Gore, a partneri i prijatelji festivala su Opština Kotor, Kulturni centar „Nikola Đurković“, Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja te Fakultet vizuelnih umjetnosti iz Podgorice. Za dizajn je zadužen Luka Bošković, a organizator festivala je Stefan Bošković.

1811baff2
Portal Analitika