NATO

Proširenje ostaje prioritet i najuspješnija spoljna politika EU

Reforme, koje su povezane sa pristupanjem Evropskoj uniji (EU), donose korist građanima, institucijama i biznisima u zemljama kandidatima, a kontinuirani rad Crne Gore na tom putu, unaprijediće dinamiku integracionog procesa, ocijenio je šef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav.
Proširenje ostaje prioritet i najuspješnija spoljna politika EU
PR centar/Portal AnalitikaIzvor

On je danas, na konferenciji Crnogorske panevropske unije (CPEU) „Za Evropu: komuniciranje evropskih integracija između članica EU i zemalja proširenja“, kazao da su izazovi u posljednjih nekoliko godina zahtijevale obnovljeni fokus EU na interna pitanja te zajednice, ali, kako je pojasnio, ne na štetu politike proširenja „koja ostaje naš prioritet i naša najuspješnija spoljna politika“.

- Strateški prioritet EU je da dodatno osnaži rad u cijelom regionu, uključujući Crnu Goru i Srbiju, koje su trenutno predvodnici u uspješnom procesu pristupanja. Uvjeren sam da će kontunuiran, naporan rad Crne Gore, unaprijediti dinamiku integracionog procesa - dodao je Orav.

Predsjednik Internacionalne PEU, Alen Ternuar, kazao je da Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo i Albaniju, zemlje koje su tako blizu Crnoj Gori, nisu dobile priliku da „podijele evropsku avanturu“ kao što je, kako je podsjetio, to već slučaj sa Slovenijom, Rumunijom, Bugarskom i Hrvatskom. On žali zbog toga, te ističe kako je to „nefer i diskriminatorno“.

Kazao je i da postoje različiti eksterni uticaji, kojima je cilj da Evropa ne postane velika sila.

- Svi znaju da su naša sloboda i nezavisnost pod ozbiljnom prijetnjom. Ove prijetnje imaju mnogo lica. Imamo terorizam islamističkog porijekla i sve ervopske države moraju biti zabrinute zbog toga - naveo je Ternuar.

Predsjednica Crnogorske panevropske unije (CPEU), Gordana Đurović, smatra da jedna od poruka današnjeg događaja treba da bude zalaganje za bolju komunikaciju o evropskim integracijama.

- Komunikacija je nedovoljno vidljiv i vrlo važan dio procesa integracija. Da bi građani, koji su u centru samog procesa, bili na pravi način zaista informisani - kako oni zemalja članica EU, tako i iz našeg regiona, koji nekada ne znaju dovoljno o procesu - navela je Đurović.

Sljedeća poruka je, kako je dodala, borba za dinamičnije integracije zemalja regiona.

- Proces već duže traje. U iščekivanjju novih dokumenata na proljeće sljedeće godine, kao što je Strategija proširenja i novi izvještaj Evropske komisije, želimo pozitivnim poruka današnjeg dijaloga da damo doprinos tom procesu - navela je Đurović.

Jačanje socijalne svijesti i kohezije u samom procesu pregovora o članstvu je, kako je kazala, još jedna važna ideja.

- To je danas velika tema u EU. Kroz evropski, ekonomski i socijalni bilans koji treba da budu afirmisana socijalna prava - istakla je Đurović.

Ona smatra da je važno da sve zemlje jugositočne Evrope budu zastupljene u Stretegiji proširenja.

- Vjerujem da će napredak jedne grupe zemalja biti vrlo snažan podsticaj da druge zemlje regiona idu u snažiji proces i da na tom putu ne bude nikakvih evropskih blokada - poručila je Đurović.

Na okruglom stolu CPEU govorili su još članovi Evropskog parlamenta Ivana Maletić iz Hrvatske i Ivo Vajgl iz Slovenije, generalni sekretar Internacionalne PEU, Pavo Barišić, zamjenik predsjednika PEU Njemačke, Andreas Rab i član Predsjedništva Internacionalne PEU, Andrej Lepavcov.

Portal Analitika