Društvo

ASK podnijela prijavu protiv Krapovića: Zastupao grad i privatnu firmu

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović prekršio zakon jer je istovremeno bio ovlašćeni zastupnik u budvanskoj firmi “Horošo”.



Dnevne novineIzvor

ASK je podnijela prekršajnu prijavu protiv predsjednika Opštine Budva Dragana Krapovića, koji je, kako se navodi u odluci Agencije, prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer je istovremeno sa javnom funkcijom obavljao i dužnost ovlašćenog zastupnika u firmi “Horošo” iz Budve.

Krapović, koji nije došao na zakazanu raspravu u ASK 17. oktobra i 15. novembra ove godine, naveo je u pismenom izjašnjenju da je na funkciju predsjednika Opštine izabran 23. decembra prošle godine, a da su 24. januara ove, osnivači firme “Horošo” DOO donijeli odluku o naimenovavnju Ivana Krapovića za izvršnog direktora. Međutim, uvidom u dokumentaciju, ASK je došla do drugačijih podataka, pa je Krapovićevo objašnjenje palo u vodu.

Agencija je, naime, uvidom u službenu evidenciju javnih funkcionera utvrdila sljedeće činjenice: Krapović je od 15. novembra do 29. decembra 2016. godine obavljao funkciju odbornika u SO Budva, nakon čega je izabran za predsjednika opštine. Uvidom u izvod iz Centralnog registra privrednih subjekata, ASK je utvrdila da je Krapović 9. oktobra 2017. obavljao i dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu “Horošo” DOO u Budvi. To što je Krapovića zamijenio drugi izvršni direktor ne mijenja stvar sa aspekta Zakona o sprečavanju korupcije, jer je on i dalje imao zastupnička ovlašćenja u firmi, pokrivajući istovremeno i mjesto predsjednika Opštine Budva.

“Uvidom u rješenje Centralnog registra privrednih subjekata, utvrđeno je da je poreska uprava CRPS, rješavajući po prijavi za registraciju promjene društva za ograničenom odgovornošću Horošo DOO, dana 27.01. 2017. registrovala promjene podataka u navedenom privrednom društvu koje se odnose na statut i izvršnog direktora. Uvidom u odluku o promjeni izvršnog direktora osnivača privrednog društva Horošo DOO Budva od 24.01.2017. utvrđeno je da je izvršena promjena izvršnog direkora Dragana Krapovića i da ga zamjenjuje novi izvršni direktor, na osnovu čega je utvrđeno da se navedeni akt ne odnosi na promjenu zastupničkih ovlašćenja Krapovića u firmi Horošo DOO. Na osnovu uvida u spise predmeta, utvrđeno je da Krapović nije preduzeo radnje kako bi otklonio postupanje suprotno zakonu i izvršio prenos zastupničkih ovlašćenja u “Horošo DOO”, pojašnjavaju u ASK za Vikend novine.

Dakle, Agencija je utvrdila, polazeći od odredbi Zakona o privrednim društvima, da je Krapović kao javni funkcioner prekršio član 11 i 13 Zakona o sprečavanju korupcije, zato što je bio dužan da izvrši prenos zastupničkih ovlašćenja u privrednom društvu Horošo DOO, odnosno podnese ostavku na javnu funkciju u zakonom propisanom roku.

“Međutim, on to nije učinio već je istovremeno sa javnom funkcijom obavljao i dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu, čime je povrijedio zakonske odredbe koje se odnose na ograničenje u vršenju javnih funkcija”, zaključili su u Agenciji.

Dnevne novine su prije pola godine pisale o firmi Horošo koja je 2014. godine kupila dvije podmornice koje se nalaze u budvanskoj marini i koje se tokom sezone koriste u turističke svrhe. Zbog te firme, kako se spekulisalo, Krapović je pokrenuo javnu kampanju da se luka u Budvi vrati na upravljanje opštini.

Portal Analitika