Abiznis

Medojević i Ćalasan: Adiko nema šansi

Advokat Centra za zaštitu potrošača Dragomir Ćalasan i predlagač zakona o konverziji kredita u CHF u eure Nebojša Medojević (DF) smatraju da Adiko banka nema nikakve šanse da dobije arbitražni postupak koji je kod ICSID u Vašingtonu pokrenula protiv Crne Gore. Iz Ministarstva finansija, koje je raspisalo javni poziv za izbor advokatske kancelarije za zastupanje države  u ovom slučaju, nijesu htjeli da komentarišu, objasnivši da bi to moglo negativno da djeluje na postupak.



Medojević i Ćalasan: Adiko nema šansi
PobjedaIzvor

Nezvanično saznajemo da je ministarstvo formiralo međuresorsku radnu grupu koja će se baviti samo ovim pitanjem.

Nadležnost

Advokat Ćalasan kaže da ICSID u Vašingtonu nije nadležan za ovaj slučaj već evropske instance.

-A ako bi se kojim slučajem pokazalo da je nadležan sigurno će odbaciti tužbu kao neosnovanu. Evropski sud je već zauzeo stav povodom tužbi koje su podnijeli klijenti iz Rumunije i odredio se prema primjeni devizne klauzule i promjenljive kamatne stope – kazao je Ćalasan našoj redakciji.

Dodao je da je većina onih koji su kreirali „taj štetni bankarski proizvod već u zatvoru“.

- Još prošle godine u Klagenfurtu je osuđeno šest direktora ove banke. Sve zemlje donosile su zakone ugledajući se na ono što je radila Crna Gora – kaže advokat CEZAP-a i podsjeća da banka i treća lica, među kojima je i HETA, ne primjenjuju zakon.

- Napravili su toliko krivičnih djela da je pitanje ko treba da odgovara - država ili oni - rekao je Ćalasan i dodao da se vode predistražne radnje oko postupanja HAAB i Hete.

18nebojsa-medojevic-1302-2017-mara-babovic-4Krivične prijave

Medojević je pozvao specijalnog tužioca Milivoja Katnića da reaguje po krivičnim prijavama protiv rukovodstva HAAB-Adiko banke.

- Pokretanje arbitraže je posljedica nedjelovanja glavnog specijalnog tužioca, kojem sam podnio krivičnu prijavu protiv Hipo banke zbog prevare korisnika kredita u švajcarskim francima. Ima i drugih prijava - rekao je Medojević Pobjedi i naglasio da nalaz vještaka finansijske struke potvrđuje njegove navode „da se radilo o prevari, pranju novca, zloupotrebi službenog položaja“.

- Imajući u vidu šta se događalo u Hrvatskoj, Mađarskoj i regionu, a sve ove države su usvajale zakone na bazi modela koji sam predložio našem parlamentu, smatram da su šanse Adiko banke minimalne – ocijenio je Medojević.

Parlament je septembra 2016. usvojio izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je usvojen godinu ranije. Zakon je omogućio i klijentima koji nijesu otplaćivali stambene kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u eure po kursu koji je važio kad su uzimali kredit, uz kamatu od 8,2 odsto. I tada je Adiko banka najavljivala arbitražu, a podnijeli su tri inicijative za ocjenu ustavnosti obje verzije zakona.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika