Politika

Marković obišao rekonstruisano Rusko poslanstvo

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković boravio je danas na Cetinju i tom prilikom položio kamen temeljac za izgradnju novog fudbalskog satadiona. Premijer Marković i gradonačelnik Bogdanović svečano su otvorili Biznis inkubator koji je namijenjen preduzetnicima koji teže razvoju različitih biznis ideja.
Marković obišao rekonstruisano Rusko poslanstvo
cetinje.meIzvor

Predsjednik Vlade otvorio je i Njegoševu sobu u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore, nakon čega je obišao rekonstruisano bivše Rusko poslanstvo u kojem će biti smješteno Ministarstva vanjskih poslova.

Nakon obilaska zdanja bivšeg Ruskog poslanstva, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je da je zgrada bivšeg Ruskog poslanstva u potpunosti rekonstruisana.

- Radovi su predstavljali nastavak programa „Beautiful Cetinje“, tokom kojeg su prethodno rekonstruisana zdanja bivšeg britanskog poslanstva, stare bolnice „Danilo prvi“ i još niz objekata u središtu grada. Pored radova na samom objektu uređeno je dvorište, postavljen novi mobilijar, a obnovljena je i ograda, koja predstavlja još jednu značajnu osobenost u gradskoj arhitekturi – kazao je Bogdanović.

img-9693

Radove, vrijedne 2,4 miliona eura, izvela je firma Volvox, a investitori su bili Prijestonica Cetinje, Vlada Crne Gore i UNDP.

- Svjedoci smo da je period za nama obilježio predan i posvećen rad naše gradske uprave u svim oblastima, od realizacije važnih infrastrukturnih projekata, značajnih investicija u cilju otvaranja novih radnih mjesta, djelovanja na međunarodnom planu, te aktivnostima u dijelu sprovođenja odgovorne socijalne politike. Danas smo svečano otvorili nove sadržaje u biznis zoni „Košuta“ - Biznis inkubator, koji će omogućiti našim mladim sugrađanima da realizuju svoje ideje i započnu sopstveni biznis, što će biti snažan podsticaj razvoju preduzetništva u našem gradu, ali i otvaranju novih radnih mjesta – kazao je gradonačelnik Bogdanović.

On je dodao da je cilj Biznis inkubatora da pomognu razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i da predstavlja početak jednog šireg projekta koji je vezan za smanjenje nezaposlenosti i razvoj preduzetništva.

On je saopštio da će se do kraja godine staviti u funkciju i ostali dio prostora nekadašnje fabrike Košuta, investicija koju Prijestonica realizuje zajedno sa četiri privatne cetinjske kompanije čime će se, kako je istakao, otvoriti nova radna mjesta i afirmisati stimulativne mjere Prijestonice.

- Jako me raduje što smo danas počeli sa radovima na izgradnji novog fudbalskog stadiona, koji će, po svojim karakteristikama, zadovoljavati najzahtjevnije standarde UEFA. Cijenim da to osjećanje dijele svi građani Cetinja, jer ćemo za tri godine dobiti moderan objekat koji će dati snažan impuls razvoju, ne samo cetinjskog, već i crnogorskog sporta u cjelini – istakao je Bogdanović i dodao da su informisani od strane izvođača da će se radovi vjerovatno završiti i u kraćem roku nego što je predviđeno.

img-9704

On je kazao da posebnu zahvalnost duguje Vladi Crne Gore i premijeru Dušku Markoviću, koji je od starta bio zagovornik ovog projekta i bez čije pomoći i podrške teško da bi dostigli fazu početka radova u ovom vremenu. I u tom pogledu, kako je naglasio, Vlada je pokazala svoju posvećenost Cetinju, kao gradu koji za Crnu Goru, za njenu državnost i državotvornost ima poseban značaj.

Bogdanović se zahvalio i predsjedniku Fudbalskog saveza Dejanu Savićeviću koji je prepoznao od kakve je važnosti da upravo Cetinje bude grad koji će dobiti moderan fudbalski stadion.

On je kazao da je ključni prioritet u radu gradske uprave obnova privrede i valorizacija izdašnih resursa kako bi obezbijedili nova radna mjesta za naše sugrađane. U tom smislu kao ključni resursi za ovu oblast, pored uspostavljanja Biznis inkubatora i ostalih sadržaja u biznis zoni Košuta, definisano je uspostavljanje biznis zone na lokalitetu bivše elektroindustrije „Obod“.

- Tokom naredne godine riješićemo imovinsko - pravne odnose u cilju uspostavljanja privrednih, kulturnih i drugih sadržaja u tom kompleksu, što smo i planirali godišnjim Razvojnim planom Prijestonice za 2018 – saopštio je Bogdanović.

e13895d662c3da6c0f371646a88bd086-xl

On je podsjetio da je u toku realizacija dva veoma bitna projekta za Prijestonicu - sanacija Ponora kao višedecenijskog problema stanovnika naselja Podgranica i Donje Polje, kao i sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka.

- Preduslov za sanaciju Ponora bilo je kompletno razdvajanje fekalne i atmosferske kanalizacije i izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže na području čitavog grada, što je proteklih godina i urađeno. Za sanaciju nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka sredstva u iznosu od gotovo dva miliona eura, obezbijeđena su od međunarodnih fondova – istakao je Bogdanović.

On se zahvalio Predsjedniku Vlade na podršci prilikom usvajanju novog Zakona o Prijestonici i iskazao uvjerenje kako je njegovo donošenje rezultat jednog odgovornog odnosa i odgovorne politike prema crnogorskoj Prijestonici.

Portal Analitika