Društvo

Savjet RTCG treba da brine o kredibilitetu Javnog servisa

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović uputio je otvoreno pismo Noelu Karanu, generalnom direktoru Evropske radio-difuzne unije. U pismu se napominje odgovornost Savjeta RTCG da brine o kredibilitetu Javnog servisa otklanjanjem bilo kakvih kontroverzi u vezi sa zakonski neupitnim djelovanjem članova ovog najvišeg tijela RTCG. Pismo objavljujemo integralno.
Savjet RTCG treba da brine o kredibilitetu Javnog servisa
Portal AnalitikaIzvor

Zahvaljujem na Vašem pismu od 14. novembra 2017.godine u vezi sa podrškom Skupštine aktivnostima Savjeta RTCG.

U potpunosti sam saglasan da Savjet Javnog servisa ima veliki značaj prilikom odlučivanja o investicijama, finansijskim planovima i rezultatima Javnog servisa. Uvjeravam Vas da su javnosti Crne Gore poznate aktivnosti Savjeta i njegovih članova pojedinačno, obzirom na veliku prisutnost kako u matičnom, tako i svim drugim crnogorskim medijima. Utoliko smatram značajnijom odgovornost Savjeta da brine o kredibilitetu Javnog servisa otklanjanjem bilo kakvih kontroverzi u vezi sa zakonski neupitnim djelovanjem članova ovog najvišeg tijela RTCG.

Skupština Crne Gore drži se svoje zakonske nadležnosti imenovanja članova Savjeta, a shodno tome, i  zakonske obaveze razrješenja ukoliko se u zakonom propisanom postupku utvrdi da postoje uslovi za razrješenje člana Savjeta RTCG.Administrativni odbor je skupštinsko tijelo koje je, po osnovuZakona i PoslovnikaSkupštine, nadležno za sprovođenje postupka imenovanja i razrješenja članova Savjeta RTCG,dok Skupština Crne Gore zauzima stav po pitanju predloga odluke Aministrativnog odbora. Administrativni odbor je do sada u svom radu pokazao visok stepen očuvanja integriteta svojih članova i Skupštine u cjelini, uprkos ogromnim pritiscima kojima je od konstituisanja Skupštine 26.saziva u brojnim slučajevima do sada izložen, kao i u ovom koji se odnosi napreispitivanje zakonitosti djelovanja članova Savjeta RTCG.

Na juče održanoj sjednici, nakon izjašnjenja Nikole Vukčevića, člana Savjeta RTCG, Odbor je  jednoglasno utvrdio da je Vukčević kao član Savjeta RTCG, prekršio član 26 stav 1 tačka 5 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizije Crne Gore, te je jednoglasno odlučio da predloži Skupštini Crne Gore da razriješi Nikolu Vukčevića funkcije člana Savjeta RTCG.  Poslanici Skupštine će se o ovom prijedlogu odluke Administrativnog odbora izjasniti na nekom od narednih plenarnih zasijedanja.

Imajući u vidu značaj Javnog servisa u informisanju i obrazovanju građana Crne Gore, kao i reformskim aktivnostima o kojima govorite, uvjeravam Vas da je Skupštini Crne Gore i meni koji se nalazim na njenom čelu, u najvišem interesu da se pred nadležnim državnim organima provjere  i otklone bilo kakve sumnje u postojanje sukoba interesa članova Savjeta RTCG . Isto tako, smatram da će zakonskom neupitnošću članova Savjeta biti umanjene tenzije na medijskoj sceni Crne Gore i uzajamne optužbe za pritisak na rad i nezakonito djelovanje Savjeta javnog servisa i komercijalnih medija, bez obzira na njihovu uređivačku politiku. 

Siguran sam da dijelimo zajednički stav da svako iz svoje nadležnosti treba da pruži podršku daljoj profesionalizaciji medija, što će doprinijeti razvoju slobodnog i naprednog društva. 

Portal Analitika