Košarka

Dozvoliti da košarkaši igraju u nacionalnim timovima

Slovenački član Evropskog parlamenta Franc Bogovič pridružio se grupi članova EP koji su uputili pismo Evropskoj komisiji sa zahtjevom da omogući košarkašima da igraju u nacionalnim timovima, i tako riješe problem u procesu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci i Olimpijske igre.
Dozvoliti da košarkaši igraju u nacionalnim timovima
TanjugIzvor

Pismo grupe od 30 poslanika, čiji je prvi potpisnik hrvatska poslanica Ivana Maletić, upućeno je predsjedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, evropskom komesaru za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tiboru Navračiču i komesarki EU za konkurentnost Margrete Vestager, saopštio je Kabinet Franca Bogoviča.

"Ono što se proteklih mjeseci događa u evropskoj košarci, kada međunarodni košarkaški savez Fiba i predstavnici Eurolige nikako ne mogu da se dogovore o kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. i Olimpijske igre 2020. i učešću evropskih igrača, prelazi sve granice", saopštio je Bogovič.

On je to naveo u obrazloženju zašto se pridružio grupi evropskih poslanika koji su Junkeru i komesarima poslali pismo sa pozivom da hitno posreduju u tim pregovorima, koji su "očigledno u ćorsokaku".

Bogovič ističe da je riječ o sportu s dugom tradicijom i da, iako se klupski uspjesi sve više bilježe u većim zemljama sa ogromnim finansijskim doprinosima, nacionalni timovi ostaju "posljednji branik tradicionalnih košarkaških zemalja", ali teže zadovoljavaju finansijske zahtjeve vrhunskog sporta", napominje Bogovič.

On ističe da je "mala Slovenija prije dva mjeseca postala evropski šampion u košarci" što je, kaže, dokaz da postoje vrhunski sportovi u kojima nema "malih" i "velikih", već samo boljih i nešto lošijih.

"U snažnom je interesu Evropske unije da države članice pošalju svoje najbolje igrače na najveća sportska takmičenja u svijetu i time se nadmeću sa ostatkom svijeta", zaključuje Bogovič uz napomenu da evropski klubovi ne bi trebalo da postavljaju ograničenja s tim u vezi.

Portal Analitika