Svijet

Raste broj poginulih

Broj poginulih u poplavama, koje su u sriedu pogodile Grčku, porastao je na 16, nakon što su vatrogasci pronašli tijelo muškarca u poplavljenom podrumu jedne kuće u mjestu Nea Peramos, zapadno od Atine.
Raste broj poginulih
Portal AnalitikaIzvor

Američka agencija AP javlja da su danas nastavljene operacije potrage i spasavanja za još četiri osobe, čiji je nestanak prijavljen otkako su poplave pretvorile puteve u bujice blata i šuta.

Istovremeno, stanovnici zapadnih oboda grčke prestonice Atine danas su pokušavali da očiste nered koji su izazvale bujične poplave kada su prošle kroz njihove krajeve dan ranije, u vrijeme kada se broj poginulih povećao nakon što su spasilačke ekipe pronašle još jedno tijelo tragajući za nestalim osobama.

Olujno nevrijeme ni danas nije zaobišlo Atinu, a dovelo je i do privremenog prekida saobraćaja na jednoj od glavnih avenija u grčkoj prestonici, ali nije izazvalo bujične poplave.

Ranije je grčki premijer Aleksis Cipras proglasio nacionalnu žalost.

"Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu", rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mjere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prestonice, poslije obilne kiše koja je padala cijelu noć utorak na srijedu.

Najteže pogođena oblast bila je Madra, gdje su zabilježeni skoro svi smrtni slučajevi.

Prema navodima zvaničnika, oko 500 domova i poslovnih prostorija je oštećeno.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

 

Portal Analitika